اخبار کوتاه را در بخش اخبار فوری ارز دیجیتال سایت آکادمی بیت پین دنبال کنید!
صرافی کوینکس آدرس‌های واریزی شبکه ترون (TRON) را ارتقا داد
درآمد 3350 اتریوم برای آربیتروم DAO حاصل از کارمزد تراکنش‌ها

به گزارش روابط‌عمومی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران، علی توسلی، عضو کمیسیون اینترنت و انتقال داده گفت: بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده در ماه گذشته اپراتورها به دلیل اختلالات به وجود آمده در اینترنت کاهش فروش داشته‌اند که آن هم به دلیل این است که کاربران به پلتفرم‌های محبوبشان دسترسی ندارند و هرکس می‌خواهد اینترنت تمدید کند بسته‌های کوتاه‌مدت و کم‌حجم‌تر می‌خرد. کاهش حجم مصرفی اینترنت کشور نشان از این مسئله است.

او با اشاره به اینکه در پی قطعی اینترنت تنها کسب‌وکارهای مرتبط با تلگرام و اینستاگرام آسیب ندیده‌اند گفت:

ترجمیار اعلام کرده است که در ماه گذشته با افت ۷۰ درصدی روبه‌رو شده است. این روزها حتی نرم‌افزارهایی مثل بلد و نشان را در کوچه و خیابان نمی‌توان استفاده کرد، به این دلیل است که اصولاً اختلال در اینترنت در یک ماه و نیم گذشته به طور مقطعی وجود داشته است. این اختلال تاثیر خود را بر کل مشاغل کشور گذاشته است.

توسلی بیان کرد که غالب فروشگاه‌های کشور علاوه بر فروش حضوری، فروش اینترنتی داشتند و طی این مدت دچار اختلال شده‌اند. این مسئله در کل فضای تجاری کشور تاثیر گذاشته است و فقط به تجارت‌های مرتبط با اینترنت محدود نیست.

توسلی گفت: خیلی از روابط مردم بر اپلیکیشن‌های خارجی استوار شده است. وقتی ارتباطات مردمی مختل شود، بر کل تجارت کشور تاثیر می‌گذارد؛ بنابراین درست نیست تصور کنیم فیلترینگ اینستاگرام و واتس‌اپ مشکلی ایجاد نمی‌کند.

مطمئناً این دو اپلیکیشن، جزو پرمخاطب‌ترین شبکه‌های اجتماعی هستند. هیچ رقیب داخلی ساخته نشده است که جذابیت لازم را برای کوچ مردم به پیام‌رسان‌های داخلی داشته باشد.

ضمناً در شرایط بحرانی نمی‌توان مسئله را حل کرد. ۱۵ سال فرصت بوده که به این اپلیکیشن‌های داخلی جذابیت دهند و تبلیغات گسترده درست انجام دهند؛ اما این اتفاق نیفتاده است. باید دانست بسیاری از نیازهای مردم از طریق این پلتفرم‌ها و شبکه‌های ارتباطی رفع می‌شود که با مختل شدن این ارتباطات، اقتصاد کلان کشور نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

او در ادامه به این موضوع اشاره کرد که: انتقال مردم از شبکه‌های اجتماعی خارجی به پیام‌رسان‌های داخلی با دستور و اجبار انجام نمی‌گیرد؛ بلکه فرایند بسیار زمان‌بر و پیچیده‌ای است که مسئولان بین ۱۵ تا ۲۰ سال گذشته شرایطی را فراهم کردند که اکثر کاربران به شبکه‌های اجتماعی خارجی رفته‌اند. حال باید زمان کافی برای اعتمادسازی و برگشت مخاطب به پلتفرم‌های داخلی صرف شود.

توسلی تاکید کرد که مسئله اعتمادسازی برای پلتفرم‌های داخلی نیاز به نگاه جامعه‌شناسانه‌تری دارد.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

استفاده از کلمات و محتوای توهین‌آمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.

انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکه‌های اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینک‌های نامرتبط مجاز نیست.