آشنایی با انواع بلاکچین، ویژگیها و کاربردهای بلاکچین عمومی و خصوصی
بلاکچینها انواع مختلفی دارند. هرکدام از شبکههای بلاکچین با توجه به ویژگیهای خود، قادر به حل برخی چالشهای موجود در زندگی بشر هستند. با وجود اینکه شبکههای بلاکچین میتوانند کاملاً متمایز و منحصربهفرد باشند، این تصور درباره آنها وجود دارد که همه بلاکچینها از ویژگیهای کاملاً یکسان برخوردارند و با استفاده از پروتکلهای کاملاً ثابت توسعه مییابند؛ درحالیکه در حال حاضر بلاکچینهای مختلفی توسعه یافتهاند که هر کدام ویژگیهای خاصی دارند.
بسیاری از افراد تصور میکنند تمامی شبکههای بلاکچین بهصورت کاملاً غیر متمرکز اداره میشوند.
این موضوع سبب شده است بسیاری از سرمایهگذاران بدون بررسی پروژههای بلاکچین به سرمایهگذاری در آنها بپردازند و بعد از اینکه از متمرکزبودن آنها اطلاع یافتند، از سرمایهگذاری خود پشیمان شوند.
آشنایی با انواع بلاکچین برای همه سرمایهگذاران، معاملهگران، توسعهدهندگان و تمامی افرادی که به هر نحو با ارزهای دیجیتال و شبکههای بلاکچین سر و کار دارند، کاملاً ضروری است. در حال حاضر شبکههای بلاکچین فراوانی به وجود آمدهاند که هرکدام آنها ویژگیهای خاصی دارند. بلاکچین بهصورت کاملاً غیرمتمرکز اداره میشوند؛ درحالیکه شبکههای بسیاری از سوی یک سازمان و نهاد متمرکز تحت کنترل قرار گرفتهاند.
برای اینکه با انواع بلاکچین و ویژگیهای هر کدام از آنها آشنا شوید، در ادامه تصمیم گرفتهایم به معرفی بلاکچین عمومی، خصوصی، کنسرسیوم و هیبرید پرداختهایم؛ پس تا پایان این مطلب در سیگما با ما همراه باشید.
بلاکچین عمومی (Public Blockchain) چیست؟
بلاکچین عمومی (Public Blockchain) جزء رایجترین و در عین حال محبوبترین شبکههای بلاکچین به شمار میرود که بسیاری از پروژههای موجود در دنیای بلاکچین بر بستر آن توسعه یافتهاند. بلاکچین عمومی بهدلیل ویژگیهای خاصی که دارد، محبوبیت زیادی در میان سرمایهگذاران یافته است؛ بهطوریکه بسیاری از سرمایهگذاران تنها در پروژههایی سرمایهگذاری میکنند که بر بستر بلاکینهای عمومی توسعه یافته باشند.
یکی از مهمترین ویژگیهای بلاکچینهای عمومی غیر وابسته بودن آنهاست. بلاکچینهای عمومی به هیچ نهاد و سازمان خاصی وابسته نخواهند بود؛ به همین دلیل کاربران و سرمایهگذارانی که این بلاکچینها را انتخاب میکنند، میتوانند از این موضوع مطمئن شوند که در آینده به دلایل مختلف پروژه متوقف نخواهد شد.
بلاکچینهای عمومی توسط گروهی از توسعهدهندگان بهصورت کاملاً غیرمتمرکز از نقاط مختلف دنیا توسعه داده میشود. جامعه اپنسورس (متنباز) بهصورت مستمر به توسعه این شبکهها میپردازند و مشکلات آنها را دائماً رفع میکنند.
خصوصیتی که بلاکچینهای عمومی را از دیگر بلاکچینها متمایز کرده، غیرمتمرکز بودن این نوع بلاکچینهاست. در بلاکچین عمومی تمامی اعتبارسنجیها بهکمک نودهای شبکه انجام میشود و کاربران میتوانند با داشتن شرایطی که در شبکه تعریف شده است، به تأمین امنیت شبکه بپردازند و از این طریق پاداش کسب کنند.
بلاکچینهای عمومی این امکان را برای کاربران به وجود میآورند تا بدون نیاز به مجوز به عضویت در شبکه بپردازند؛ درحالیکه در سایر بلاکچینها ممکن است شرایط خاصی برای ورود کاربران جدید وجود داشته باشد و عضویت برخی از کاربران در آنها با محدودیت روبهرو شود.
در بلاکچینهای عمومی سازوکارهای خاصی برای ضرب ارزهای دیجیتال و توکنهای جدید وجود دارد که سبب میشود همه کاربران بتوانند به استخراج ارزهای دیجیتال بپردازند.
کاربردهای بلاکچین عمومی (Public Blockchain)
هرکدام از انواع بلاکچین ها بهدلیل ویژگیهای خاصی که دارند، کاربرد خاصی خواهند داشت. با وجود اینکه در بسیاری از موارد میتوان از بیشتر شبکههای بلاکچین برای حل چالشهای موجود در دنیای واقعی استفاده کرد، راهحل صحیح این است که با توجه به ویژگیهایی که هرکدام از شبکههای بلاکچین از آن برخوردارند، به انتخاب بهترین شبکه برای توسعه پروژهها پرداخت.
بلاکچینهای عمومی جزء شبکههای به شمار میروند که بیشتر برای توسعه ارزهای دیجیتال استفاده میشوند. از آنجا که در این شبکهها هیچ نهادی امکان مدیریت داراییها را نخواهد داشت، کاربران میتوانند از این موضوع اطمینان داشته باشند که امنیت سرمایهای که از آن برخوردارند، به هیچ طریقی خطرناک نخواهد بود.
بهدلیل اینکه در بسیاری از موارد تراکنشهایی که در بلاکچین عمومی ثبت میشوند، قابل پیگیری نیستند، کاربران میتوانند ارزهای دیجیتالی را که در این بلاکچینها توسعه یافتهاند، با بالاترین حریم خصوصی به دیگر کاربران انتقال دهند.
حریم خصوصی بالا در بلاکچین عمومی سبب شده است تا یکی از بهترین گزینهها برای توسعه ارزهای دیجیتال باشد. بلاکچین عمومی برای ایجاد داراییهای دیجیتال با استفاده از NFT نیز بهترین شبکه در میان انواع بلاکچین ها خواهد بود. توکنهایی که در بلاکچینهای عمومی ثبت شدهاند، بههیچوجه تغییرپذیر نیستند؛ به همین دلیل کاربران میتوانند بهراحتی این موضوع را ثابت کنند که از مالکیت یک دارایی خاص برخوردارند.
این موضوع سبب شده است تا توکنهای غیر قابل تعویض یا NFT تنها در بلاکچینهای عمومی ایجاد شوند.
مزایای بلاکچین عمومی از نظر سیگما چیست؟
بلاکچین عمومی در میان انواع بلاکچینها مزایای منحصربهفردی دارد که یکی از آنها شفافیت است. شفافیت در بلاکچینهای عمومی در بالاترین سطح قرار گرفته است؛ زیرا در این بلاکچینها نهادها و سازمانهای متمرکز امکان ردیابی حساب کاربران را نخواهند داشت و بههیچوجه نمیتوانند به پیگیری تراکنشهایی که توسط کاربران ثبت شده است، بپردازند.
بلاکچینهای عمومی (Public Blockchain) امکان ایجاد ارزهای دیجیتال حریم خصوصی را برای توسعهدهندگان به وجود میآورند. ارزهای حریم خصوصی جزء ارزهایی هستند که حریم خصوصی فوقالعادهای را برای کاربران به وجود میآورند.
با استفاده از ارزهای دیجیتال که در راستای حفظ حریم خصوصی کاربران خلق شدهاند میتوانند بدون اینکه ردیابی شوند، به ثبت تراکنشهای خود بپردازند و داراییهای خود را به سایر کاربران انتقال کنند.
از دیگر مزایای بلاکچین عمومی میتوان به قابل اعتماد بودن آن اشاره کرد. قابل اعتماد بودن بلاکچینهای عمومی سبب شده است تا این بلاکچینها بهترین گزینه برای امور مالی غیرمتمرکز تلقی شوند.
بلاکچینهای عمومی معمولاً توسط تعداد زیادی از گرههای شبکه اعتبارسنجی میشوند و تمامی کاربران و اعضای شبکه میتوانند به بررسی امنیت آن بپردازند. این موضوع سبب میشود تا بلاکچینهای عمومی بهشدت امنیت بالایی داشته باشند و کاربران بتوانند به بهترین شکل ممکن به آنها اعتماد کنند.
مکانیسمهایی مانند POW و POS جزء راهکارهایی هستند که برای ایجاد اعتماد در بلاکچینهای عمومی استفاده میشوند.
معایب بلاکچین عمومی (Public Blockchain)
بلاکچین عمومی در کنار مزایای مختلفی که از آن برخوردار است، معایبی نیز دارد که باید از آن اطلاع داشته باشید. یکی از مهمترین معایب بلاکچین عمومی پایینبودن میزان TPS (ثبت تراکنشها در ثانیه) است. پایینبودن TPS سبب میشود کاربران در استفاده از بلاکچینهای عمومی مشکلات مختلفی را تجربه کنند.
در بلاکچینهای عمومی بهدلیل محدودیت در ثبت تراکنشها کاربران باید مدتزمان قابلتوجهی برای تأیید تراکنشهای خود ثبت کنند که این سبب میشود مشکلات مختلفی در این شبکهها به وجود آید.
بلاکچینهای عمومی (Public Blockchain) در میان انواع بلاکچینها بهدلیل مکانیسمهایی که از آن برخوردارند، انرژی بسیار بالایی را مصرف میکنند؛ بهطوریکه بسیاری از کارشناسان ادامه فعالیت این نوع بلاکچینها را خطری برای محیطزیست دانستهاند.
در بسیاری از بلاکچینهای عمومی از مکانیسمهای اجماع اثبات کار (POW) استفاده میشود. مکانیسم اثبات کار مکانیسمی است که برای اعتباربخشی به شبکه استفاده میشود. در این مکانیسم ماینرها برای اعتبارسنجی تراکنشها و استخراج توکنها و ارزهای دیجیتال جدید باید به حل الگوریتمهای محاسباتی پیچیده بپردازند که این کار سبب مصرف بالای انرژی خواهد شد.
از دیگر معایب بلاکچین عمومی میتوان به مقیاسپذیری پایین آن اشاره کرد. سازوکارهایی که در بلاکچین عمومی وجود دارد، سبب میشود تا با افزایش تعداد کاربران سرعت شبکه کاهش پیدا کند و کاربران مجبور باشند کارمزد بیشتری را برای ثبت تراکنشهای خود پرداخت کنند.
این موضوع سبب شده است بسیاری از بلاکچینهای عمومی بعد از مدتها که مورد توجه کاربران قرار میگیرند، با مشکل روبهرو شوند. البته در حال حاضر روشهای مختلفی برای حل مشکلات مقیاسپذیری شبکههای بلاکچین به وجود آمده است.
برخی از مکانیسمهای اجماع مانند POS این امکان را برای بلاکچینهای عمومی به وجود میآورند تا مقیاسپذیرتر شوند.
محبوبترین بلاکچینهای عمومی
بلاکچینهای عمومی (Public Blockchain) در میان انواع بلاکچین ها بیشترین محبوبیت را دارند. بسیاری از ارزهای دیجیتال که در حال حاضر محبوبیت بسیار زیادی یافتهاند، جزء بلاکچینهای عمومی به شمار میروند. بیتکوین و اتریوم در حال حاضر جزء محبوبترین بلاکچینهای عمومی هستند که توانستهاند محبوبیت زیادی را در میان کاربران به دست آورند.
بیتکوین و اتریوم بهصورت کاملاً غیرمتمرکز اداره میشوند و از امنیت بسیار بالایی برخوردارند. این بلاکچینها بهدلیل ویژگیهای خاصی که دارند باعث شدند تا برای اولین بار مفهومی به نام بلاکچین در دنیا مدنظر قرار بگیرد و زمینهای برای توسعه ارزهای دیجیتال جدید فراهم شود.
بلاکچین خصوصی چیست؟ (Private Blockchain)
با وجود اینکه برخی کارشناسان تلاش میکنند تعریف مشخصی از بلاکچین خصوصی را ارائه دهند، بهتر است بدانید این نوع بلاکچینها انواع مختلفی دارند و میتوانند به طرق مختلف اجر شوند. یکی از اصلیترین ویژگیهای بلاکچین خصوصی (Private Blockchain) که سبب تمایز آن با سایر بلاکچینها شده، کنترل آن توسط یک نهاد متمرکز است.
در رابطه با اینکه پرایوت بلاکچین (Private Blockchain) چیست باید بدانید در بلاکچینهای خصوصی اعتبارسنجی در شبکه بهوسیله یک نهاد و سازمان خصوصی صورت میگیرد. با وجود اینکه در این نوع بلاکچینها نیز میتوان اعتبارسنجی شبکه را به گروهی از نودها واگذار کرد، در این صورت نیز یک نهاد خاص قدرت اصلی شبکه را به عهده خواهد داشت.
بلاکچین خصوصی برخلاف تصوری که وجود دارد، کاملاً متمرکز خواهد بود. با وجود اینکه نهادهای متمرکز که به کنترل این نوع بلاکچینها میپردازند میتوانند برخی از دسترسیهای خاص را برای خود محدود کنند، در بسیاری از موارد بیشتر پروسهها بهصورت مستقیم در بلاکچینهای خصوصی تحت نظارت قرار دارد. این موضوع سبب شده است تا نتوان بلاکچین خصوصی را طبق تعاریفی که از بلاکچین وجود دارد، یک بلاکچین واقعی دانست.
درباره بلاکچین خصوصی بهتر است بدانید که در بسیاری از آنها امکان عضویت کاربران جدید بدون مجوز از سوی نهادهای متمرکز وجود نخواهد داشت. با وجود اینکه در بلاکچینهای عمومی تمامی افراد میتوانند بدون نیاز به هیچگونه مجوز و شرایط تعیینشده ورود پیدا کنند، در بلاکچینهای خصوصی این امکان وجود ندارد؛ بهطوریکه فرایند عضویت در این بلاکچینها در بسیاری از موارد کاملاً مشابه پلتفرمهای وب ۲.۰ خواهد بود.
کاربردهای بلاکچینهای خصوصی
بلاکچینهای خصوصی با وجود اینکه در مقایسه با انواع بلاکچین ها محبوبیت کمتری دارند، بهدلیل ویژگیهای خاص در برخی موارد بهترین گزینه برای حل مشکلات موجود در دنیای واقعی هستند. یکی از رایجترین کاربردهای بلاکچینهای خصوصی توسعه سرویسهای زنجیره تأمین است.
بلاکچینهای خصوصی بهدلیل مقیاسپذیری مناسب، یکی از بهترین گزینهها برای توسعه سرویسهای زنجیره تأمین هستند. این موضوع سبب شده است تا بسیاری از صنایع برای مدیریت زنجیره تأمین در سطوح مختلف به اجرای بلاکچین خصوصی بپردازند.
بلاکچینهای خصوصی بهدلیل اینکه دسترسی محدودی را برای کاربران به وجود میآورند، در سازمانهای نظامی و نهادهای امنیتی نیز استفاده میشوند. سازمانهای نظامی و امنیتی میتوانند با استفاده از بلاکچینهای خصوصی به استفاده از ظرفیتهای موجود در تکنولوژی بلاکچین بپردازند و در عین حال از اطلاعات سری و خصوصی حفاظت کنند.
مزایای بلاکچین خصوصی
مزایای بلاکچینهای خصوصی سبب شده است در حال حاضر این بلاکچینها کاربرد زیادی داشته باشند و در بسیاری از زمینهها از آنها استفاده شود. با وجود اینکه بلاکچینهای خصوصی چندان مطمئن نیستند، سرعت فوقالعادهای دارند بهطوریکه با وجود پیشرفتهای زیادی که در بلاکچینهای عمومی به وجود آمده است، هنوز هم از نظر سرعت شبکه قابل مقایسه با بلاکچینهای خصوصی نخواهند بود.
در بلاکچینهای خصوصی میتوان در ثانیه تعداد بالایی از تراکنشها را در شبکه ثبت کرد؛ زیرا در این شبکهها اعتبار شبکه توسط نهادهای متمرکز انجام میشود و ماینرها برای اعتبارسنجی نیازی به انجام الگوریتمهای محاسباتی پیچیده نخواهند داشت.
پروسه اعتبارسنجی پیچیده در بلاکچینهای عمومی سبب شده است این شبکهها سرعت کمتری داشته باشند و نتوان برای رفع برخی از چالشهای موجود در دنیای واقعی از آنها استفاده کرد.
بلاکچین خصوصی در میان انواع بلاکچینها از بیشترین میزان مقیاسپذیری برخوردار خواهد بود. با افزایش تعداد کاربران در بلاکچینهای خصوصی نهتنها سرعت شبکه کاهش نخواهد یافت، بلکه کارمزد تراکنشها نیز ثابت خواهد ماند. این موضوع سبب شده است تا برای طراحی سیستمهایی که مقیاسپذیری در آنها اهمیت زیادی دارد، از بلاکچینهای خصوصی استفاده شود.
در بلاکچینهای خصوصی در بسیاری از موارد این امکان وجود دارد تا کاربران به بازیابی رمز عبور حساب کاربری خود بپردازند؛ درحالیکه در سایر بلاکچینها اگر کاربران اطلاعات لازم برای ورود به حساب را از دست دهند، دیگر مالک داراییهای خود نخواهند بود و بهصورت کامل آن را از دست خواهند داد.
بلاکچینهای خصوصی این امکان را برای نهاد به وجود میآورند تا سطوح دسترسی مختلفی را برای کاربران مختلف ایجاد کنند. این موضوع سبب میشود در بلاکچینهای خصوصی به بهترین شکل ممکن امکان مدیریت شبکه وجود داشته باشد.
معایب بلاکچین خصوصی
بلاکچینهای خصوصی بهسختی مورد اعتماد کاربران قرار میگیرند. بهدلیل اینکه در سالهای اخیر بلاکچینهای عمومی محبوبیت زیادی در میان کاربران پیدا کردهاند، درصد قابلتوجهی از مردم کمتر از بلاکچینهای خصوصی استفاده میکنند. این بلاکچینها برای جلب اعتماد کاربران به زمان زیادی نیاز دارند و در بسیاری از مواقع در این راه با شکست روبهرو خواهند شد.
در مقایسه با بلاکچین عمومی، بلاکچین خصوصی از امنیت پایینتری برخوردار خواهد بود. در بلاکچینهای خصوصی تعداد کمتری از نودهای شبکه به اعتبارسنجی تراکنشها میپردازند که این موضوع سبب میشود ریسک به وجود آمدن مشکلات امنیتی بهشدت افزایش پیدا کند و بسیاری از بلاکچینهای خصوصی به فضایی ناامن تبدیل شوند.
در این بلاکچینها هکرها میتوانند بهراحتی با نفوذ به یکی از نودها امنیت شبکه را با خطر روبهرو کنند؛ درحالیکه در بلاکچینهای عمومی این امکان وجود نخواهد داشت تا جایی که میتوان نفوذ به این بلاکچینها را غیرممکن دانست.
از دیگر معایب بلاکچینهای خصوصی میتوان به شفافیت پایین آنها اشاره کرد. در بسیاری از بلاکچینهای عمومی تنها نهادهای متمرکز و کاربرانی که از سطح دسترسی تعریف شده برخوردارند، میتوانند به بررسی تراکنشهای موجود در شبکه بپردازند که این موضوع سبب میشود حریم خصوصی کاربران با خطر روبهرو شود.
محبوبترین بلاکچینهای خصوصی
تعداد بلاکچینهای خصوصی تا حد زیادی کمتر از بلاکچینهای عمومی است، اما بلاکچینهای خصوصی نیز در سالهای اخیر توانستهاند جای خود را در دنیای بلاکچین باز کرده و نظر بسیاری از کاربران را به خود جلب کنند.
از میان محبوبترین بلاکچینهای خصوصی که در حال حاضر توسعه یافتهاند، میتوان به ریپل و هایپرلجر اشاره کرد. ریپل بهدلیل ویژگیهای منحصربهفردی که دارد، در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفته است؛ بهطوریکه در حال حاضر یکی از برترین ارزها در بازار ارزهای دیجیتال به شمار میرود.
بلاکچین کنسرسیوم (Consortium) چیست؟
بلاکچین کنسرسیوم (Consortium) شباهت زیادی با بلاکچین خصوصی دارد. در رابطه با اینکه بلاکچین Consortium چیست باید بدانید این بلاکچین در واقع شبکهای است که بهجای یک موجودیت، توسط گروهی از نهادها و سازمانها اداره میشود.
با وجود اینکه بلاکچین کنسرسیوم هم مانند بلاکچین خصوصی متمرکز شناخته میشود، این بلاکچین غیرمتمرکزتر از بلاکچین خصوصی است که همین سبب شده است مطمئنتر باشد.
بلاکچین کنسرسیوم، غیرمتمرکزتر از بلاکچین خصوصی است!
در بلاکچین کنسرسیوم میتوان نهادها و سازمانهای مختلفی را تعریف کرد که هرکدام از دسترسیهای متفاوتی برای کنترل و مدیریت شبکه برخوردار باشند، اما ممکن است نقشهای مختلفی را برای هرکدام از موجودیتهای تعریف کرد تا بدینوسیله بتوان سطح امنیت بالایی را در شبکه به وجود آورد.
اعتبارسنجی و بیشتر مکانیسمهایی که در بلاکچین کنسرسیوم وجود دارد، مشابه بلاکچین خصوصی است؛ به همین دلیل این بلاکچین هم از مزایای مختلفی که بلاکچین خصوصی دارد، برخوردار خواهد بود.
کاربردهای بلاکچین کنسرسیوم (Consortium)
یکی از مهمترین کاربردهای بلاکچین کنسرسیوم اجرای سیستمهای بانکی است. بهدلیل اینکه در سیستمهای بانکی موجودیتهای مختلف به کنترل و مدیریت سیستم میپردازند، بلاکچین کنسرسیوم یکی از بهترین گزینههایی است که میتوان انتخاب کرد.
بلاکچینهای کنسرسیوم سطح امنیت بسیار بالایی را برای نهادها به وجود میآورند؛ به همین دلیل تمامی سازمانهایی که قصد دارند به توسعه سیستمهایی بپردازند که امنیت بالایی در آنها موردنیاز است، میتوانند بلاکچین کنسرسیوم را انتخاب کنند.
بلاکچین کنسرسیوم برای توسعه سیستمهای زنجیره تأمین نیز گزینه مناسبی به شمار خواهد رفت. در حال حاضر تعداد زیادی از سیستمهای زنجیره تأمین در شرکتهای بزرگ جهان توسط بلاکچین کنسرسیوم طراحی شده است.
مزایای بلاکچین کنسرسیوم (Consortium)
امنیت بالا مهمترین مزیت بلاکچین کنسرسیوم (Consortium) است. بهدلیل اینکه نهادهای مختلف وظیفه تأمین امنیت بلاکچین کنسرسیوم را بر عهده دارند، این بلاکچین از امنیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود.
بلاکچین کنسرسیوم این امکان را به وجود میآورد تا با استفاده از آن سطوح دسترسی مختلف را در شبکه تعریف کرد. با استفاده از سطوح دسترسی مختلف این امکان به وجود میآید تا به بهترین شکل ممکن به کنترل شبکه پرداخت. از دیگر مزایای بلاکچین کنسرسیوم میتوان به مقیاسپذیری آن اشاره کرد.
بلاکچینهای کنسرسیوم در میان انواع بلاکچین ها جزء مقیاسپذیرترین گزینهها به شمار میروند.
معایب بلاکچین کنسرسیوم (Consortium)
شفافیت پایین جزء مهمترین معایب بلاکچین کنسرسیوم (Consortium) است. بهدلیل اینکه کاربران نمیتوانند به بررسی تراکنشهای موجود در شبکه بپردازند، بهسختی میتوان به بلاکچینهای کنسرسیوم اعتماد کرد.
البته نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که بلاکچین کنسرسیوم، در سطح بین سازمانی بهشدت مطمئن خواهد بود؛ زیرا برای هرکدام از موجودیتها دسترسیهای مختلفی در نظر گرفته میشود.
محبوبترین بلاکچینهای کنسرسیوم (Consortium)
Nery Web Foundation یکی از مشهورترین بلاکچینهای کنسرسیوم به شمار میرود که در سالهای اخیر توانسته است موفقیتهای زیادی را کسب کند. از دیگر بلاکچینهای کنسرسیوم میتوان به R3, China Ledger, Fisco, Mobi, Batavia, Marco Polo و Bankchain اشاره کرد که بیشتر آنها توسط بزرگترین کمپانیهای بینالمللی توسعه یافتهاند.
بلاکچین هیبرید (Hybrid Blockchain) چیست؟
بلاکچین هیبرید (Hybrid Blockchain) در واقع ترکیبی از بلاکچین عمومی و خصوصی است. هرکدام از بلاکچینهای هیبرید از ویژگیهای کاملاً منحصربهفردی برخوردارند. بهدلیل نیازها و چالشهای موجود در دنیای واقعی، در بسیاری از مواقع استفاده از بلاکچینهای عمومی و خصوصی گزینه مناسبی نیست.
در این مواقع، بلاکچینهای هیبرید میتوانند بهترین گزینه برای رفع چالشهای موجود در دنیای واقعی باشند.
در بلاکچینهای هیبرید (Hybrid Blockchain) معمولاً بخشی از اطلاعات موجود در شبکه برای تمامی کاربران در دسترس خواهد بود. کاربران میتوانند بدون نیاز به مجوزهای خاص به بررسی بخش قابلتوجهی از اطلاعات شبکه بپردازند؛ درحالیکه اطلاعاتی نیز وجود دارند که تنها توسط کاربرانی مشاهده میشود که از سطوح دسترسی خاصی برخوردارند.
این موضوع سبب میشود تا شفافیت در بلاکچین هیبرید چیزی میان بلاکچین عمومی و خصوصی باشد. بهتر است بدانید بلاکچینهای هیبرید ممکن است در برخی از موارد شباهتهای زیادی به بلاکچینهای عمومی داشته باشند، اما این امکان هم وجود دارد تا این بلاکچینها بیشتر خصوصی تلقی شوند.
کاربردهای بلاکچین هیبرید (Hybrid Blockchain)
از بلاکچین هیبرید (Hybrid Blockchain) میتوان در صنعت املاک و مستغلات و ثبت پروندههای پزشکی استفاده کرد. استفاده از بلاکچین هیبرید در این موارد سبب میشود تا شفافیت زیادی در شبکه وجود داشته باشد و در عین حال بتوان از انتشار اطلاعات حساس که مختص به اشخاص خاص است، جلوگیری کرد.
مزایای بلاکچین هیبرید (Hybrid Blockchain)
بلاکچین هیبرید از امنیت بالایی برخوردار است و با استفاده از این بلاکچین میتوان با امنیت بالا به ثبت تراکنشها در شبکه پرداخت. بلاکچین هیبرید (Hybrid Blockchain) این امکان را برای سازمانها و نهاد به وجود میآورد تا به ایجاد سطوح دسترسی بپردازند؛ مثلاً برای ثبت پروندههای پزشکی میتوان برای هرکدام از پزشکان سطوح دسترسی خاصی را ایجاد کرد تا امکان خرابکاری در سیستم توسط سایر کاربران وجود نداشته باشد.
بلاکچین هیبرید از مقیاسپذیری مناسبی برخوردار است و افزایش تعداد کاربران در آن سبب کاهش سرعت شبکه و افزایش کارمزدها نخواهد شد.
معایب بلاکچین هیبرید
شفافیت پایین از مهمترین معایب بلاکچین هیبرید (Hybrid Blockchain) است. شفافیت پایین در بلاکچین هیبرید سبب شده است تا در برخی از زمینهها نتوان از آن استفاده کرد. در بلاکچینهای هیبرید، معمولاً مشوقی برای مشارکت کاربران در شبکه وجود ندارد که این موضوع سبب میشود توسعه شبکه بهکندی انجام شده و چالشهای خاصی مشاهده شود.
محبوبترین بلاکچینهای هیبرید (Hybrid Blockchain)
IBM Food Trust یکی از محبوبترین بلاکچینهای هیبرید است که قصد دارد به افزایش بهرهوری زنجیره تأمین در صنعت غذایی بپردازد. با استفاده از IBM Food Trust میتوان به بهترین شکل ممکن به کنترل و نظارت زنجیره تأمین در صنعت غذایی پرداخت و از این طریق چالشهای موجود در این حوزه را رفع کرد.
شباهت و تفاوت بلاکچین عمومی و خصوصی
مهمترین شباهت بلاکچینهای عمومی و خصوصی وجود دفتر کل توزیعشده (Distributed Ledger) است. در هر دوی این بلاکچینها تراکنشها روی زنجیرهای از بلاکها ثبت میشوند و کاربران میتوانند بعداً به ردیابی آنها بپردازند.
در بلاکچینهای عمومی نودهای P2P وظیفه تأمین امنیت شبکهها را بهصورت کاملاً غیرمتمرکز بر عهده دارند؛ درحالیکه در بلاکچین خصوصی نودهای نهاد و سازمانهای متمرکز تأمین امنیت و مدیریت شبکه را بر عهده میگیرند.
سخن پایانی
در این نوشتار با انواع بلاکچین آشنا شدید. بلاکچینها هرکدام خصوصیات منحصربهفردی دارند که سبب شده است بتوان با استفاده از آنها به رفع چالشهای موجود در دنیای واقعی پرداخت. بلاکچینهای خصوصی، عمومی، هیبرید و کنسرسیوم جزء انواع بلاکچین ها هستند که هرکدام سطوح شفافیت، امنیت، مقیاسپذیری و حریم خصوصی کاملاً متفاوتی دارند.
پرسشهای متداول
- شبکههای بلاکچین به چه دستههایی تقسیم میشوند؟
بلاکچین خصوصی، بلاکچین عمومی، بلاکچین هیبرید و بلاکچین کنسرسیوم جزء انواع بلاکچین ها به شمار میروند.
- آیا بلاکچین عمومی بهترین بلاکچین است؟
بلاکچین عمومی با ویژگیهایی که دارد، مفهوم بلاکچین را بهتر تداعی میکند، اما هرکدام از بلاکچینها مزایا و معایب خاصی دارند؛ به همین دلیل نمیتوان نوعی خاصی از آنها را بهعنوان بهترین بلاکچین معرفی کرد.
- بلاکچین هیبرید چیست؟
بلاکچین هیبرید ترکیبی از بلاکچین عمومی و خصوصی است.
دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط مجاز نیست.