وضعیت بحرانی قیمت دلار؛ کارشناسان چه میگویند؟
چندروزی است دلار سقف تاریخی قیمت خود را در ایران شکسته است و مردم نگران آینده دلار و تاثیر آن بر وضعیت اقتصادی کشور هستند. ما در سیگما در این نوشتار بررسی میکنیم که کارشناسان این حوزه درباره قیمت دلار و تاثیرات آن بر اقتصاد چه گفتهاند؟ با ما همراه باشید.
قیمت امروز دلار
مشاهدات از بازار ارز تهران، روز شنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۱ حاکی از افزایش قیمت دلار فردایی آمریکا و ورود به کانال ۳۶ هزار تومانی است.
بازار آزاد ارز، شنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۱ را با قیمت ۳۵ هزار و ۴۵۰ تومان برای یک دلار آمریکا شروع کرد و با جهشی بیش از ۵۰۰ تومانی، وارد کانال ۳۶ هزارتومانی شده است.
همچنین امروز در سایت میانگین موزون نرخ بازار ارز بانک مرکزی، قیمت فروش دلار در صرافی ملی مبلغ ۲۹ هزار و ۲۴ تومان اعلام شد. نرخ خرید دلار نیز مبلغ ۲۸ هزار و ۷۳۵ تومان تعیین شده است.


امروز چه اتفاقاتی در بحبوحه افزایش قیمت دلار رخ داد؟
همزمان با راهاندازی سامانه برخط بازار متشکل ارزی، برخی صرافیها فروش دلار به مراجعان حضوری را متوقف کرده بودند که همین امر باعث نوساناتی در قیمت شد.
در بخشنامه شب گذشته بانک مرکزی هم تأکید شد که تمامی صرافیها موظفاند مشتریانی که از طریق این سامانه اقدام به خرید ارز کردهاند را در اولویت قرار دهند و این به معنای عدم پاسخگویی به مراجعان حضوری نیست.
هدف از راهاندازی سامانه برخط بازار متشکل ارزی بههیچوجه ایجاد محدودیت در خریدوفروش ارز نبوده است.
از امروز سقف تراکنش دستگاههای کارتخوان صرافیها از ۵۰ به ۱۰۰ میلیون تومان افزایشیافته است. هر مشتری با کارت بانکی بنام خود میتواند از صرافیها تا ۱۰۰ میلیون تومان خرید انجام دهد.
این در حالی است که امروز بسیاری از متقاضیان خرید دلار در ساعات گذشته برای خرید ارز به این روش با مشکل مواجه شدهاند.
برخی متقاضیان خرید دلار هنگام ورود به سامانه my.ice.ir با این متن مواجه شدند: «متقاضی گرامی لطفاً لحظاتی دیگر جهت ادامه فرایند اقدام نمایید».
هنوز مشخص نشده است که آیا راهاندازی سامانه با مشکل مواجه شده است یا شدت تقاضا برای خرید ارز منجر به این اتفاق شده است.
در این میان، مسعود توکلی، معاون بازار متشکل ارزی با اعلام آنکه از ابتدای امروز تا ساعت ۱۲:۳۰ تقریباً ۵ هزار درخواست خرید ارز در سامانه برخط به ثبت رسیده است، در خصوص برخی مشکلات در فرایند ثبت اطلاعات گفت: برای استعلام گیری تطبیق کد ملی و شمارهتلفن همراه، بار ترافیکی زیادی روی سامانه وجود داشت و این مسئله موجب بروز اختلال شده است؛ اما تلاش هستیم همین امروز بهسرعت مشکل برطرف شود.
چرا قیمت دلار افزایش یافت؟
افزایش قیمت دلار به موارد زیادی بستگی دارد که ما چند مورد از تاثیرگذارترین موارد را بیان میکنیم.
- افزایش ۲۰ درصدی قیمت دلار به نسبت سایر ارزها در سطح بینالمللی
- ۵۰ درصد تورم داخلی
- اعتراضات اجتماعی ادامهدار بیش از ۴۰ روز گذشته
- اخبار زیاد تحریمهای جدید کشورمان از سوی کشورهای اروپایی و آمریکا
- تهدیدهای جدید برخی کشورهای همسایه
- از همه مهمتر اخبار نامساعد سیاسی مبنی بر متوقف شدن مذاکرات هستهای برجام
- و…
همه این موارد دستبهدست هم داد تا سیاست ارزپاشی بانک مرکزی که فنر فشرده دلار را در دستانش داشت، فنر را رها شده ببیند.
یکی از عوامل جهش نرخ ارز، امروز به دلیل تهی ازآبدرآمدن خبر آزادی پانصد میلیون دلار از بانک عمانی بود این خبر هم مثل خبر آزادی منابع ارزی کره جنوبی چیزی غیر از گفتاردرمانی نیست.
دولت انگیزه، اراده، تسلط و سوادی برای بهبود متغیرهای اقتصادی ندارد و بهنگام جهش نرخ ارز تنها کاری که از دستش بر میآید صرفاً همین حرفهای پوچ و توخالی است که گوش مردم ایران از آن پر است.
افزایش قیمت دلار چه تأثیری بر وضعیت مسکن داشت؟
با ورود دلار به کانال ۳۵ هزار تومان، تأثیر فوری بر بازار مسکن گذاشت و از این جهش قیمت بینصیب نماند. مشاوران املاک گفتهاند که مالکان یا از فروش منصرف شدهاند یا قیمت را بالا بردهاند.
طبق برخی گزارشها، سرمایههای خرد، از بازار سرمایه خارج و وارد بازار دلار و سکه شده است. اما سرمایههای درشتتری که متقاضی حاضر شدن در بازار مسکن هستند، بلاتکلیفاند و همچنین بازار ارز به این بلاتکلیفی بیشتر دامن زده است.
کارشناسان اقتصادی چه میگویند؟ دید منفی کارشناسان به اقتصاد ایران
عباس شاکری، اقتصاددان، در نشست بررسی «سیکل معیوب تورم ایران از کجا نشئت میگیرد؟»، به موضوع کاستهشدن از ارزش پول ملی اشاره کرد و در این باره گفته است: «ارزش پولی ملی در طول این سالها ۱۷ هزار برابر کاهش پیدا کرده است.»
پدرام سلطانی، کارشناس و فعال اقتصادی نیز در توییتر نوشت: «از آخرین افزایش قیمت نرخ ارز در نیمه نخست ۱۳۹۹ تا پایان مهر امسال حدود ۱۰۰ درصد تورم به اقتصاد ایران وارد شده و نقدینگی ۸۶ درصد افزایش پیدا کرده است. تقویت درآمدهای ارزی کشور نیز با تعلیق مذاکرات، احتمالاً در دیدرس نیست. نوسانی که در نرخ دلار افتاده برای «اهل فهم» اصلاً نشانه خوبی نیست.»
علیاصغر سمیعی، رئیس کانون صرافان تهران گفت: «قیمت سازی و تعیین قیمت غیرواقعی دلار از اقدامات دولت است.» وی با اشاره به نقش تورم بر قیمت دلار، از تفاوت قیمت واقعی دلار با آنچه در بازار میبینیم صحبت کرده بود. همچنین او نقش بازارساز در مهار قیمت ارز را حرکتی خارج از قواعد اقتصادی عنوان کرده بود.
حامد پاکطینت، اقتصاددان و مسئول مجمع فعالان اقتصادی، در متنی نوشت: نرخ ارز در ایران موبهمو مطابق متغیرهای اقتصادی ارزشگذاری میشود بهخصوص زمانی که در تحریم خودخواسته باشید؛ اما ارزش ظاهری دلار گاهی از ارزش ذاتی خود فاصله میگیرد ده متغیر غیر از متغیرهای پولی و تورم میتواند موجب چنین اتفاقی شود یکی از آنها عرضه و تقاضا است.
رئیس بانک مرکزی بیان داشته است که تأمین ارز برای واردات کشور از ابتدای سال جاری ۳۸ میلیارد دلار بوده که این عدد نسبت به پارسال ۲۲% رشد داشته اما نیاز ارز فقط در سامانه نیما نیست.
وقتی مردم یک کشور اعتقادی به مدیریت اقتصادی دولتمردان نداشته باشند و تماشا کنند که بعد از ماهها اتلاف وقت در موضوع برجام، عموماً کوچکترین نشانهای برای بهبود وضعیت دیده نشود از خیر پول ملی میگذرند و اقتصاد دلاریزه می شود این سرنوشت محتوم کشوری است که اقتصاد را در اولویت خود قرار نداده و خیالی هم برای آن ندارد.
سیامک قاسمی، بنیانگذار مؤسسه مطالعات اقتصادی بامداد در توییتی نوشت: قیمت دلار دماسنج اقتصاد ایران است و افزایش قیمت دلار مثل یک ژنرال، همه بازارهای دارایی مثل مسکن و بورس و طلا و خودرو را به دنبال خودش میکشد و با یک فاصله، یک موج تورمی جدید در قیمت کالاها و خدمات و فقیرتر شدن مردم را به همراه دارد.
سخن پایانی
باتوجهبه افزایش نرخ دلار در این چند روز، نگرانیهای زیادی بین مردم و کارشناسان این حوزه ایجاد شده است که خود نشانه وضعیت نابسامان اقتصادی است. مردم از این وضعیت راضی نیستند و هر روز سفره مردم در حال کوچکتر شدن است. به نظر شما با این افزایش نرخ ارز، چه مواردی دچار افزایش قیمت خواهند شد؟ و دولتمردان چه رفتاری خواهند داشت؟
منابع: مجمع فعالان اقتصادی – تجارت نیوز – ایبنا – فردای اقتصاد – بنکر
دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط مجاز نیست.