اخبار کوتاه را در بخش اخبار فوری ارز دیجیتال سایت آکادمی بیت پین دنبال کنید!
صرافی کوینکس آدرس‌های واریزی شبکه ترون (TRON) را ارتقا داد
درآمد 3350 اتریوم برای آربیتروم DAO حاصل از کارمزد تراکنش‌ها

قیمت نفت همچنان تحت دو فشار افزایش تعداد مبتلایان کووید کشور چین این بزرگ‌ترین متقاضی طلای سیاه و همچنین افزایش ذخایر بنزین و گازوئیل ایالات متحده در مسیر نزولی است.

فعالان بازار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمیایی به حساس‌ترین دوره زمانی فعالیت خود دقت مضاعف داشته باشند.

قیمت نفت به سقوط خود ادامه می‌دهد که به دلیل سقف قیمت نفت صادراتی روسیه از سوی گروه هفت است که به‌صورت جدی مؤثر واقع شده است و احتمالاً ابزاری برای نفت ایران نیز در هفته‌ی آتی مورداستفاده قرار گیرد. قیمت نفت از ماه مارس شاهد افت ۴۱% بوده است.

ساختار بازار برنت و چین هر دو برای خرید نفت تعیین‌کننده بوده هرچند قیمت نفت خام در هفته آینده با پیش‌بینی اقدامات اوپک پلاس احتمال افزایش وجود دارد. بعید است هیچ گروه کالایی بیش از این حوزه شاهد نوسانات با این شدت باشد.

پیشنهاد سقف قیمتی ۶۵ تا ۷۰ دلار برای نفت خام روسیه توسط گروه جی ۷ هم همچون پیشنهاد سقف قیمتی ۲۷۵ یورو برای هر کیلووات‌ساعت گاز مصرفی در اروپا توسط کمیته انرژی این اتحادیه عملاً پیشنهادی فاقد هیچ‌گونه اثر اجرایی است.

در حال حاضر که نفت زیر ۸۰ دلار در معاملات آتی قیمت می‌خورد روسیه با اعمال تخفیف ۱۵٪ دارد در محدود همین سقف قیمتی نفت خود را عرضه می‌کند پس این سقف اخلالی در سمت عرضه ایجاد نمی‌کند.

بازار نفت حالا تنها منتظر تصمیم اوپک پلاس است. تنها عاملی که شاید بتواند برای مقطعی قیمت را در بازار نفت صعودی کند تصمیم مجدد برای کاهش تولید و عرضه است.

قیمت نفت که کم شود ایرانی که با حق دلالی و اعطای تخفیف درصدد فروش نفت خود است درآمدی کمتری به دست می‌آورد. رفته‌رفته تراز تجاری ایران منفی‌تر می‌شود. عرضه دلار محدودتر می‌شود و قیمت تحت‌فشار صعودی قرار می‌گیرد.

اما این تمام مشکل دولت نیست. بی‌ثباتی اقتصادی، بی‌اعتمادی عمومی و تاریک‌تر شدن آینده روابط بین‌الملل کشور رفته‌رفته تقاضای رسمی ارز را کاهش می‌دهد چرا در کشوری که معلوم نیست آینده حقوق عوارض گمرکی و دولتی، آینده قیمت یک محصول و تأمین لوازم جانبی آن مهیا می‌شود یا خیر؟ و تازه اگر سفارش کالایی را ثبت کنید، معلوم نیست که ابزارهای موجود مالی و بانک، توان انتقال پول به تأمین‌کننده را داشته باشند یا خیر! و مهم‌تر از آن آیا جنس به دست شما می‌رسد یا نه!

صنایع تا مشخص‌شدن اوضاع درخواست خرید دلار نمی‌کنند. اما دولت مخارج دارد. پس مجبور است بگوید ارز من را بانک مرکزی بخرد. بانک مرکزی وجه ریالی آن را به دولت می‌دهد؛ اما تا فروش آن ارزها پایه پولی به وجود آمده امحا نمی‌شود.

حالت دیگری هم وجود دارد. دولت درآمد ارزی خود را برای تأمین مخارج جاری خود پیش‌خور کند. مثلاً ارزی که ۴ ماه دیگر به دست دولت می‌رسد را زودتر از بانک مرکزی به‌صورت ریالی دریافت کند. بانک مرکزی تا زمانی که به آن دلارها دسترسی پیدا نکند، نمی‌تواند این پایه پولی را امحا کند پس ما با رشد پایه پولی مواجه می‌شویم. اما این رشد پایه پولی همان‌طور که بارها اساتید ما گفتند منجر به رشد نقدینگی می‌شود.

دولت احتمالاً این ریال‌ها را صرف پرداخت حقوق و مخارج جاری خود می‌کند. درست است که مهم رشد نقدینگی است؛ اما پایه پولی منابعی است که بانک مرکزی بر اساس سیاست خود در بازار بین‌بانکی حجم آن را می‌تواند کنترل کند؛ اما استقراضی که جهت پرداخت حقوق و طلب پیمانکار باشد بانک مرکزی چگونه می‌خواهد جلوی تأثیرش در نقدینگی را بگیرد؟

بازار طلا بعد از فشارهای چند ماه پیش به دلیل پیش‌بینی‌ها در خصوص رشد نرخ بهره فدرال رزرو بالاخره در یک هفته گذشته مسیر صعودی خود را در بالای ۱۷۰۰ دلار حفظ کرده است.

اگر تصمیم فد برای کاهش سرعت رشد نرخ بهره جدی باشد ازآنجایی‌که به نظر نمی‌رسد دولت ما در ماه‌های آینده توان و ابزار لازم برای کنترل قیمت دلار را داشته باشد باید منتظر شکل‌گیری یک حباب قیمتی هم‌زمان با رشد واقعی قیمت سکه باشیم.

مسکن که بیشترین سهم را در نرخ ماهیانه و سالیانه تورم داشت همچنان می‌تازد. بی‌رحمانه شاهد کسری منابع خانواده برای تأمین هزینه‌های مسکن خود خواهیم بود.

اما بورس و فعالین آن، بیشتر تحت‌تأثیر تصمیم‌های مقطعی و تغییرات برآوردی سود شرکت‌ها هستند. اینکه دولت در کدام محصول دست از قیمت‌گذاری برمی‌دارد یا نرخ انرژی و نرخ محاسبه مالیات برای سال آینده چقدر می‌شود.

این فعالین بسته به تصمیمات دولت که در قالب بودجه و سند ستادهای دولتی منتشر می‌شود حجم نقدینگی خود را در بازار و سبد سهام شکل می‌دهند. اما فعالین بازار سرمایه دیگر خیلی امیدی به ورود پول جدید ندارند. با این وضعیت اعتماد عمومی و چشم‌انداز سیاست خارجی خوش‌بین‌ترین فعالان بازار هم دیگر هیچ امیدی به تغییر خاصی ندارد.

فعلاً با بازاری مواجه هستیم که پول با هر خبری یا تغییر برآورد سود حرکت می‌کند؛ اما پول جدیدی وارد آن نمی‌شود. تعداد زیادی فروشنده ندارد و قدیمی‌ها منتظر مانده‌اند تا بررسی کنند که با تصمیمات جدید روند جریان نقدینگی بازار چگونه خواهد بود.

منابع: مجمع فعالان اقتصادی – امین شایگان

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

استفاده از کلمات و محتوای توهین‌آمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.

انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکه‌های اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینک‌های نامرتبط مجاز نیست.