دولتها از قطعی اینترنت بهعنوان ابزار کنترل استقبال میکنند
از سودان تا سوریه، اردن تا جیپور، گرایش به سمت اقتدارگرایی دیجیتال در حال تعمیق است
در 1 فوریه 2021، خبرنگار «کو زین لین هتت» یک تماس تلفنی وحشتزده از منبعی در یانگون، پرجمعیتترین شهر میانمار دریافت کرد. تماس گیرنده گفت که ارتش قدرت را به دست گرفته و سیاستمداران مخالف را دستگیر کرده است، سپس تلفن را قطع کرد. کو زین کارهای بعدی را به یاد آورد: «تلفن و اتصال اینترنتم را چک کردم. چیزی در دسترس نبود.»
او سوار موتورش شد و به سمت مجلس حرکت کرد و در آنجا دید که نیروهای نظامی و نه پلیس در حال نگهبانی ساختمان هستند. در آن لحظه، کو زین متوجه شد که یک کودتا رخ داده است – و با قطع دسترسی به اینترنت، حکومت نظامی جدید، کشور را به دوران قبل از اینترنت بازگردانده است.
ارتش برای ماهها نتایج انتخابات نوامبر 2020 را زیر سوال میبرد که با پیروزی قاطع گروه ملی برای دموکراسی به رهبری آنگ سان سوچی همراه بود. این کودتا در روزی صورت گرفت که قرار بود مجلس جدید سوگند یاد کند.
در ساعات اولیه صبح، حکومت نظامی سربازان خود را به ساختمان ارائهدهندگان اینترنت کشور فرستاده بود تا مهندسان را مجبور به قطع ارتباط با جهان خارج کنند. این اولین مرحله از کودتای دیجیتالی بود که برای اعمال کنترل بر ارتباطات از طریق کند کردن و قطع استراتژیک اینترنت طراحی شد.
ناتان ماونگ یکی دیگر از روزنامهنگاران برمهای بود که سردرگمی و ناباوری در روز تسلط ارتش را به یاد میآورد. «اینترنت قطع شد.» او به دنبال جدیدترین متنهایش میگشت – «آخرین پیامهای دوستانم میگفتند: چی شد؟ من نمیدانم چه اتفاقی افتاده است.»
کل کشور در یک سیاهچاله اطلاعاتی فرو رفته بود.
شنل تاریکی
از اوکراین گرفته تا میانمار، قطعی اینترنت توسط دولت در سراسر جهان افزایش یافته است. به گفته Access Now، یک سازمان غیردولتی که اتصالات را در سراسر جهان ردیابی میکند، در سال 2021، 182 تعطیلی در 34 کشور رخ داد. کشورهای سراسر آفریقا و آسیا در تلاش برای کنترل رفتار شهروندان به قطعی روی آوردهاند، درحالیکه هند، عمدتاً در منطقه جنگزده جامو و کشمیر، بیش از هرسال گذشته در تاریکی دیجیتال فرورفته است.
استفاده روزافزون از Kill Switch نشاندهنده یک روند جهانی عمیق به سمت استبداد دیجیتال است، زیرا دولتها از دسترسی به اینترنت بهعنوان سلاحی علیه مردم خود استفاده میکنند.
سیمون آنگوس، اقتصاددانی از دانشگاه موناش میگوید: «خاموش شدن اینترنت در بسیاری از کشورها نشانه یا سیگنالی است که اتفاق بدی در شرف وقوع است. به نظر میرسد که این موضوع با نقض حقوق بشر همسو است، زیرا واقعاً ردای تاریکی است.»
این قطعیها ارتباط کارکنان اورژانس و بیمارستانها را قطع میکند و سیستمهای مالی را فلج میکند، بااینحال دولتها مجددا از آنها استفاده میکنند. ارقام Access Now نشان میدهد که قطعیها در سال 2021 در مقایسه با سال قبل 15 درصد افزایش یافته است.
چنین قطعهایی باعث خسارات اقتصادی بسیار زیادی میشود – حدود 5.5 میلیارد دلار در سال گذشته – اما تا حد زیادی توسط جهان خارج موردتوجه قرار نمیگیرد، زیرا جریان اطلاعات به داخل و خارج از کشورهای آسیبدیده قطع شده است.
میشل باشله، مسئول حقوق بشر سازمان ملل، در ژوئن تعطیلی اینترنت را محکوم کرد و گفت: «خاموش کردن اینترنت آسیبهای غیرقابلحساب را هم از نظر مادی و هم از نظر حقوق بشری به بار میآورد.»
آزادی وجود ندارد
در اوکراین، آن ردای تاریکی یک ساعت قبل از تهاجم روسیه در فوریه، زمانی که یک حمله سایبری گسترده توسط دولت به یک شبکه اینترنتی ماهوارهای کلیدی، دهها هزار مودم اوکراینی را آفلاین کرد، افتاد، درحالیکه سودان پس از کودتای نظامی خود اینترنت را قطع کرد.
ناآرامیهای داخلی در اتیوپی و قزاقستان باعث قطع اینترنت شده است زیرا دولتها تلاش میکنند از بسیج سیاسی جلوگیری کنند و اخبار مربوط به سرکوب نظامی را متوقف کنند. بااینحال کارشناسان میگویند میانمار شدیدترین محدودیتها را در مورد آزادی اینترنت اعمال کرده است.
پس از خاموشیهای پراکنده یکروزه در اواسط فوریه، حکومت نظامی شروع به قطع کردن اینترنت بهصورت شبانه کرد، اقدامی که با نظم مترونومیک به مدت سه ماه ادامه یافت. آنها تحت پوشش تاریکی دیجیتال، حملات شبانه انجام دادند و درها را شکستند تا سیاستمداران، فعالان و افراد مشهور را بیرون بکشند. این حملات آسیب روانی عمیقی داشت.
یک زن از یانگون میگوید: «معمولاً شبها دیر با دوستانم چت میکردم. با نزدیک شدن به ساعت 1 بامداد هر شب، این احساس ناامیدی شروع میشد. انگار همه چیز را کنترل میکنند. آزادی وجود ندارد.»
به گفته آنگوس، خاموشیهای شبانه به «شکلی از وحشت» تبدیل شد. این به یک ریتم و نشانگر روانی تبدیل میشود که مردم باید آن را تحمل کنند. آنها پیام خود را واضح میفرستند: «ما هنوز کنترل را در دست داریم.»
دوره خاموشیهای شبانه با تعطیلی کامل در سراسر کشور به مدت 73 روز دنبال شد.
تاثیر خاموشیها
قطع شدن اینترنت فقط توسط دولتهایی که با ناآرامیهای داخلی مواجه هستند استفاده نمیشود. هرساله میلیونها کاربر اینترنت از سودان تا سوریه، اردن و هند نیز در طول فصل امتحانات دسترسی به اینترنت را از دست میدهند، زیرا دولتها برای جلوگیری از تقلب دست به قطعی میزنند.
طی پنج سال گذشته، ایا هیچ، دکتر ۲۱ساله کارآموز، مجبور شده است بدون دسترسی به اینترنت، در امتحانات پزشکی خود در الجزایر شرکت کند. به این دلیل که دولت هرسال اینترنت را به مدت پنجروز قطع میکند تا اطمینان حاصل کند که دانشآموزان دبیرستانی در امتحانات کارشناسی خود تقلب نمیکنند. هیچ میگوید: « سالبهسال ناامیدکنندهتر میشود که ما باید از بقیه جهان جدا شویم.»
هزینههای اقتصادی – و سایر اثرات کمتر آشکار – قطعی در سراسر صنایع بازتاب دارد. معمار سودانی، تاگرید عهدین، مشکلات بقای یک ماه بدون بانکداری آنلاین را به یاد میآورد، زمانی که حکومت نظامی جدید اینترنت را در سال 2021 قطع کرد. او میگوید: «یکی از بزرگترین مشکلات صرفا خنک ماندن در گرمای 40 درجه بود، زمانی که اپلیکیشنهای فروش برق دیگر کار نمیکردند. لحظه وحشت ما زمانی فرا رسید که متوجه شدیم نمیتوانیم برق بخریم. ما همه چیز را در خانه قطع میکردیم، درحالیکه بچهها برای تهویه مطبوع التماس میکردند. خیلی گرم بود.»
هند بزرگترین قطعی کامل را در سراسر جهان رهبری میکند. در سال 2021، آنها اینترنت را 106 بار قطع کرد – بیش از مجموع بقیه نقاط جهان. بیشترین ضربه را منطقه پر از درگیری جامو و کشمیر تحمل کرد که به بهانه مهار خشونتهای جداییطلبان، 85 مورد قطعی قرار گرفت. خاموشی باعث تعطیلی کلاسهای زوم برای دانشآموزان شد، پزشکان را از ارتباط با بیماران دورافتاده خود باز داشت و سیستم بانکی را فلج کرد. محصولات سیب قبل از فروش پوسیده شدند و کسبوکارها فلج شدند.
ساجد یوسف شاه، یک وکیل جنایی که تبدیل به یک کارآفرین رسانهای شد، میگوید: ما حتی نمیتوانستیم تلویزیون تماشا کنیم. من در آن زمان در افسردگی بودم. ما احساس درماندگی میکنیم، احساس انزوا میکنیم، احساس ناتوانی میکنیم.
دیوید کی، استاد حقوق در دانشگاه کالیفرنیا ارواین و گزارشگر سابق سازمان ملل متحد برای آزادی بیان، میگوید: «سطح بالای تعطیلیهای هند روند نگرانکنندهای را نشان میدهد. این تبدیل به جعبه ابزاری برای دولتهایی شده است که واقعاً از حاکمیت قانون برخوردارند.»
دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط مجاز نیست.