شرایط کلان اقتصادی در کشور با نگاهی به واقعیت موجود در دنیا
برخی مدافعان سیاستهای ۴۴ساله کشور، بهصورت واضحتر و بیپردهتر، حسرت ترکیه را میخورند و به سیاستمداران اعلام میکنند که همراه با نرخ تورم بالای ۸۵%، نرخ بیکاری دورقمی و تراز تجاری منفی ۹ میلیارد دلاری، رشد منفی حسابجاری تجاری این کشور به حدود ۳ میلیارد دلار رسیده است.
افزایش میزان بدهی دولت که به نیمی از اندازه تولید ناخالص داخلی رسیده است را نگاه نکنید؛ سعی کنید به رشد اقتصادی پس از محدودیتهای کرونایی توجه کنید.
حتی در GDP هم به این موضوع اشاره نمیکنند که رشد سهماهه سوم این نماگر اقتصادی هم در این کشور منفی ۰.۱% شده است.
این افراد که گاه سعی میکنند با استفاده از ابزارها و نشانگرهای اقتصاد جلوی جریان اصلی بایستند، سعی در وارونه جلوهدادن حقیقت هم دارند و تولید ناخالص داخلی را معیاری برای افزایش رفاه و قدرت خرید ملی مطرح میکنند.
این در حالی است که تولید ناخالص داخلی هزینههای زندگی و قدرت خرید را نشان نمیدهد.
تورم، مادر همه بیماریهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است
در کشوری که تورم وجود دارد؛ فاصله طبقاتی بیشتر است.
تورم اساساً به معنی دریافت مالیات دولت از قشر ضعیف جامعه و انتقال آن ثروت به سمت مردم دارای ثروت است.
لازم نیست اقتصاد را کتابی بدانید و دانش زیادی داشته باشید. کروبی درست میگفت که تورم را ننه جون من هم میفهمد. در تورم مالک متضرر میشود یا مستأجر؟
در طول این سالها که کشور وارد فاز تورمهای بسیار بالا شده است، آیا قیمت رهن و اجاره ثابت یا کم شده است؟ در تورم صاحب کالا متضرر میشود یا خریدار کالا؟
فروشنده مایحتاج زندگی یا فروشنده لوازمخانگی با تورم ارزش داراییشان رشد کرد و حتی بیشتر ارزش دارایی خود را هج کردند؛ اما در این میان خریداران کالا، بهخصوص حقوقبگیران توانستند این کار را بکنند؟
ترکیه که بعضی افراد برای معروفیت و پیشبرد اندیشههای عجیب خود، آن را بهعنوان الگو معرفی میکنند؛ بپرسید:
- وضعیت CAPITAL FLOWS چگونه است؟
- این نمانگری که حرکت جریان نقدینگی به سمت سرمایهگذاری، خرید داراییهای ثابت و/یا عملیات تجاری شرکت و اشخاص را نشان میدهد، در چه وضعیتی است؟
- آیا در ماه سپتامبر به منفی ۳۵۷ میلیون دلار نرسیده است؟
- آیا به معنی آن نیست که شرکتهای حاضر در ترکیه نقدینگی خود را صرف سرمایهگذاری مجدد و هزینه R&D نمیکنند؟
تورم بالا ضامن ادامهدار بود تولید نیست
افزایش ماهیانه هزینههای تولید، نمیتواند پای افزایش تقاضا و قدرت خرید حرکت کند.
جنس تولیدی شما آنقدر گران ساخته میشود که مشتری داخلی نمیتواند آن را بخرد؛ زیرا سطح حقوق و درآمد، با رشد تورم ماهیانه بالای ۷% تولیدکنندهها، حرکت نمیکند.
کافی است سیاست انقباضی سایر کشورها را نگاهی بیندازیم که شاهد کاهش هزینههای دولت و افزایش نرخ بهره در سایر کشورها هم باشیم؛ اما کشور ما حتی به سایر کشورها که ارزش پول آنها ۱۸ برابر قویتر از ارزش لیر است، نمیتواند صادرات داشته باشد.
ما نمیتوانیم بدون انضباط مالی دولت و کنترل نقدینگی به مبارزه با فقر، بیکاری، عدم رفاه و عدم توسعهیافتگی برویم.
اساس فقر در تورم است
وقتی تورم بالا باشد و رشد ماهیانه آن با سرعت رخ بدهد، ثباتی وجود ندارد که سرمایهگذاری رخ دهد و بهازای آن شغل ایجاد شود، بیکاری کمتر شود و تولید رونق بگیرد و در ادامه، توسعه حاصل شود.
تا پایان سال میلادی ۲۰ روز بیشتر نمانده است، صبر میکنیم تا سال ۲۰۲۳،GDP و GDP PER CAPITA PPP ترکیه را بررسی کنیم و ببینیم چقدر رشد میکند. همچنین، نتیجه بگیریم که آیا با حرف و مقاله میتوان سالها تجربه ثابت شده بشر را به چالش کشید یا خیر؟
تراز تجاری ماهیانه چین به پایینترین میزان از آپریل امسال رسیده است
درحالیکه، ارزش صادراتی این کشور با ثبت عدد ۲۹۶ میلیارد دلار در پایان ماه نوامبر، سقوط ۸.۷٪ را نسبت به سال پیش تجربه کرد؛ واردات این کشور هم با ثبت ارزش ۲۲۶ میلیارد دلار، کاهش ۱۰.۶٪ سالیانهای را تجربه کرد که از می ۲۰۲۰ و اعمال شدید محدودیتهای کرونایی بیسابقه بود.
نفت برنت به زیر ۸۰ دلار رسید
آن هم وقتی همه منتظر بودند که با کاهش محدودیتهای کرونایی و اعمال سقف قیمتی روی نفت روسیه، قیمتها دوباره رشد کند؛ اما جیمی دیمون درست گفت:
«تورمهای مداوم بالا توان مصرفکننده را تقلیل میدهد و این موضوع بزرگترین اقتصاد جهان را به سمت رکود میکشاند.»
حالا بانکداران بزرگ آمریکایی زنگ هشدار کاهش رشد قیمت نفت را برای سال آینده همزمان با افزایش رکود در این کشور به صدا درآوردند.
خطر ادامهدار شدن کاهش قیمت نفت آنقدر جدی است که خبر به بازار فیوچرز نفت رسیده است که روسیه سقف قیمتی را برای فروش نفت خود اعمال میکند
سال ۲۰۲۳ برای ایران درگیر تحریم سخت خواهد بود. کاهش درآمدهای دولت از محل کاهش ارزش محمولههای صادراتی و تشدید تحریمها تقریباً قطعی است.
خبرهای اقتصاد جهانی همگی به ضرر ایران است
خلاصه اخبار حوزه انرژی را میتوان در همین تیتر بالا خلاصه کرد. برنت به زیر ۸۰ دلار رسید. آن هم در زمانی که محدودیتهای کووید چین کمتر شده است.
از همه مهمتر سقف قیمتی برای واردات نفت از روسیه اعمال و حتی خط لوله کیستون خطی که نفت را از آلبرتا به ساحل تگزاس میرساند تعطیل شده است.
این یعنی سرمایهگذاران، رکود جهانی را پذیرفتند و قبول کردند که سیاستهای انقباضی فدرال رزرو با شیب ملایمتر ادامهدار خواهد بود.
دولت چین هر کاری میکند تا تقاضا داخلی را (البته از راهی جز کمکردن محدودیتهای کرونایی) تحریک کند، نمیتواند.
درحالیکه از جولای با کاهش نرخ بهره و ایجاد بسته نجات اقتصادی برای بخش ساختمان، سرمایهگذاران شاهد رشد نرخ تورم به بالای ۲ و ۲.۵ درصد بودند؛ اما موج جدید کووید و کاهش تقاضای مؤثر جهانی در پی سیاستهای انقباضی مجدداً نرخ تورم را در پایان ماه نوامبر به ۱.۶ درصد رساند.
نرخ ماهیانه تورم به منفی ۰.۲ درصد رسید. تورم تولیدکننده هم مسیر منفی خود را ادامه داد و تورم سالیانه در پایان نوامبر به منفی ۱.۳٪ رسید.
افت شدید قیمت کامودیتیها که نتیجه مستقیم سیاستهای انقباضی بانکهای مرکزی دنیا در کنار سختگیری شدید چین در سیاست کووید صفر است منجر به آن شد که تورم مواد تولیدی اولیه و خام، پس از کاهش ۲.۵٪ در اکتبر، حالا کاهش ۱.۷٪ را تجربه کند.
کاهش ذخایر نفت خام ایالت متحده آمریکا همچنان با رشد ذخایر گازوئیل و سوخت خودروهای سبک همراه است.
در گزارش منتهی به ۲ دسامبر سازمان انرژی آمریکا، مجدداً میزان ذخیرهسازی گازوئیل، رکوردزنی هفتههای خود را ادامه داد و به میزان ۵.۳ میلیون بشکه رسید.
میزان ذخایر سوخت خوردهای سبک هم به ۶.۲ میلیون بشکه رسید و عملاً کاهش ذخیرهسازی نفت خام ۵ میلیون بشکه نفتی را توجیه کرد.
درحالیکه آقای مرندی و رفقایشان منتظر سردتر شدن هوا هستند؛ اما همچنان بیش از ۹۰٪ ذخایر گاز طبیعی اروپا پر است و قیمت همچنان در محدوده ۱۳۰ یورو در هر مگاوات ساعت معامله میشود.
اروپا بهشدت در حال واردات گاز مایع از آمریکاست و بعد از رکورد واردات ۱۱ میلیارد کیلوگرم در نوامبر، در دسامبر میخواهد بیش از ۱۲ میلیارد کیلوگرم وارد کند.
خطوط انتقال گاز نروژ تحتفشار شدید تقاضای اروپا دچار فرسودگی شده است و احتیاج به اورهال دارد افزایش سردی هوا میتواند میزان ذخایر گاز اروپا و انگلیس را به چالش بکشد؛ اما بعید است قیمتهای ماه آگوست و سپتامبر دیگر تکرار شود.
تقریباً چند روز گذشته متوجه شدیم که قیمت هر مترمکعب گاز مصرفی برای حدود ۷۰٪ مصرفکنندگان، به قیمت گاز خوراک پتروشیمیها میرسد.
یعنی احتمالاً از ماه آینده شرکتهای تولیدی و کارگاههای کوچک با رشد عجیب ارزش قبض گاز خود مواجه میشوند.
بازار نفت هند را روسیه با پذیرش سقف قیمتی گرفت. با تخفیفهای بالای گازی که به اروپا صادر نمیکند، در حال انتقال به چین است.
چین از سرمایهگذاری در پروژههای ایران دلسرد شده است
چین در سفری باشکوه، دستان رقیب منطقهای ایران، یعنی بن سلمان را به گرمی فشارد. زیرساختهای ایران احتیاج به سرمایهگذاری کلان دارد. این کشور پول کافی و منابع لازم و مسیر امن برای انتقال تکنولوژی ندارد.
سیاست سرکوب داخلی، رویگردانی افکار عمومی جهان از حاکمان ما، نهتنها منجر به کاهش احتمال احیای برجام شده است؛ بلکه دوستان سابق را هم از معامله با ایران منع کرده است.
بهزودی گزارشهای ۹ماهه منتشر میشود و باهم بیشتر حال و هوای صنعت کشور را بررسی میکنیم و بیشتر میبینیم سیاست تخفیفهای کلان فروش فولاد، صادرات کیلنکر و سرکوب قیمت ارز رسمی، با حالوروز صنعت چهکار کرده است.
واقعاً سؤال اساسی ماههای پیشرو این است که هزینه خاصه خرجی دولت از کجا میخواهد تأمین شود؟
نویسنده: امین شایگان
دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط مجاز نیست.