پروتکل مینا (MINA): ادعای حل مشکل سهگانه بلاکچین
پروتکل مینا (MINA) ادعای بزرگی کرده است: حل مشکل سهگانه بلاکچین. بلاکچینها باید امنیت، مقیاسپذیری و تمرکززدایی را ارائه دهند، اما هرگز هر سه را به طور همزمان ارائه نمیدهند و یکی را فدای دو ضلع دیگر میکنند. سهگانه بلاکچین سناریویی را تعریف میکند که در آن تنها به دو مورد از این ویژگیها میتوان به طور همزمان دست یافت. به عنوان مثال، اتریوم ایمن و غیرمتمرکز است، اما در زمینه مقیاسپذیری دچار مشکل است، در حالی که برخی از بلاکچینها مانند EOS و ریپل، تمرکززدایی را قربانی مقیاسپذیری و امنیت میکنند.
پروتکل مینا چیست؟
پروتکل مینا یک بلاکچین منحصربهفرد است که از قراردادهای هوشمند دانش صفر (zkApps) برای ارائه یک زیرساخت خصوصی، امن و مقیاسپذیر برای اکوسیستم web3 استفاده میکند. برخلاف چندین بلاکچین دیگر که مقیاسپذیری را بر تمرکززدایی ترجیح میدهند، مینا بر تمرکززدایی تمرکز میکند تا از ایجاد یک شبکه قوی اطمینان حاصل کند.
بلاکچینهای محبوب، مانند بیتکوین و اتریوم، در طول زمان دادهها را جمعآوری میکنند و بلاکهای بیشتری از طریق افزایش تراکنشها به آنها اضافه میشود. این شبکههای بلاکچین در حال حاضر صدها گیگابایت داده ذخیره دارند. به عنوان مثال، بلاکچین بیتکوین در حال حاضر تا 14 آوریل 2023 حدود 472.9 گیگابایت داده دارد. این افزایشی بیش از 100 گیگابایتی را از سال 2021 نشان میدهد.
با این حال، با بلاکچین مینا، اندازه ذخیرهسازی در 22 کیلوبایت ثابت باقی میماند. این یک فرایند یکپارچه را برای تأیید و دستیابی به وضعیت اجماع شبکه با استفاده از یک اثبات دانش صفر 22 کیلوبایتی تضمین میکند.
راهاندازی پروتکل مینا و توسعهدهندگان آن
ایوان شاپیرو و ایزاک مکلر، پروتکل مینا را در اواسط سال 2017 راهاندازی کردند. این دو متخصص رمزنگاری میخواستند مشکل سهگانه بلاکچین را حل کنند. آنها راهحلی را برای یکی از مسائل کلیدی اتریوم پیشنهاد کردند: اعتماد به شخص ثالث قبل از اجرای یک نود کامل.
تیم مینا معتقد است که تکیه بر خدمات متمرکز مانند Infura یا Alchemy برای توسعه اپلیکیشن میتواند قابلیت اعتماد بلاکچین پایه را تضعیف کند. علاوه بر این، میتواند منجر به یک رابط کاربری و تجربه ناخوشایند شود. در عوض، تیم ترجیح داده است هزینههای ذخیرهسازی کم را در اولویت قرار دهد تا امکان اجرای کامل نودها توسط هر کسی فراهم شود.
در سال 2020، مینا پس از گذراندن چندین مرحله آزمایشی راهاندازی، و وایت پیپر در اکتبر همان سال منتشر شد. در اکتبر 2020، مینا پس از شکایت با نام تجاری Corda R3 از پروتکل Coda تغییر نام داد. در این زمان (اواسط آوریل 2023)، هیئتمدیره بنیاد مینا شامل ایوان شاپیرو (مدیرعامل بنیاد مینا)، جاش سینسیناتی و جیل کارلسون است.
این تیم به ایجاد و بهبود موارد استفاده پرداخت در جایی که بلاکچینهای قبلی کوتاهی کردهاند، متعهد است. هدف نهایی شبکه مینا توسعه یک چارچوب پرداخت غیرمتمرکز است که به طور موثر سابقه سیستم را بدون وابستگی به خدمات خارجی تأیید میکند. با این کار، مینا از طریق نودهای کامل برای اجرا در برنامههای وب یا دستگاههای هوشمند در دسترس توسعهدهندگان قرار میگیرد.
منابع مالی پروتکل مینا
تیم پروتکل مینا با موفقیت 92 میلیون دلار در مارس 2022 به رهبری FTX Ventures و Three Arrows Capital جمعآوری کرد. پس از افزایش سرمایه، تیم اعلام کرد که از این بودجه برای تسریع در پذیرش مینا به عنوان پلتفرم برتر دانش صفر در وب 3 استفاده خواهد کرد و توسعهدهندگان خبره را به شبکه جذب میکند.
نقشه راه (Roadmap)
اول از هر چیزی، مینا به دنبال جذابیت برای توسعهدهندگان است و هدف اصلی آن افزایشِ قدرت شبکه است. نقشه راه به پنج حوزه اصلی تفکیک شده است. اولین مورد به حداقل رساندن «نیاز به اعتماد» است. هدف در اینجا این است که بلاکچینها در برابر حملات ایمنتر و همچنان بر امنیت تمرکز شود.
ZK-Programmability بر ساخت بهترین لایه برنامهپذیری ZK ممکن بر روی مینا تمرکز دارد. Settlement Layer Performance اهداف پروتکل را برای بهینهسازی لایههای عملکرد تاخیر، نهایی و توان عملیاتی مینا پوشش میدهد. بخش Minaverse بر روی قابلیت همکاری تمرکز دارد. در همین حال، Road to DAOification بر راهاندازی یک سیستم تصمیمگیری برای مینا متمرکز است تا بلاکچین به طور مؤثر عمل کند و تأثیر مثبتی بر جهان بگذارد.
پروتکل مینا چگونه کار میکند؟
پروتکل مینا از مجموعهای از اثباتهای ترکیبی Zero-Knowledge (zk-SNARKs)، یک ساختار نود منحصربهفرد و یک چارچوب فنی استفاده میکند. در ابتداییترین سطح، اثباتهای دانش صفر، فناوری هستند که به کاربران اجازه میدهند بدون افشای هیچ یک از دادههای واقعی به طرف مقابل، ثابت کنند که اطلاعات خاصی دارند یا شخص خاصی هستند. بر این اساس، پروتکل مینا مکانیزمی به نام اثبات صفر دانش بازگشتی (Recursive ZKP) را معرفی میکند.
با استفاده از Zk-SNARK های بازگشتی، پروتکل مینا قادر است بدون در نظر گرفتن تعداد انتقالهای قبلی در سیستم، هر انتقال را در لحظه تأیید کند. وایت پیپر این پلتفرم همچنین بیان میکند که یک سیستم پرداخت با زمان تأیید سریع 200 میلیثانیه ارائه میدهد.
به جای اینکه هر شرکتکننده به طور مستقل تراکنشها را تأیید کند، شبکه اثبات صحت تراکنشها (zk-SNARK) را تولید میکند و آنها را در سراسر شبکه به اشتراک میگذارد. این امر نیاز کاربران را برای اتکا به واسطهها برای اطلاعات دقیق دفتر کل از بین میبرد. در عوض، کاربران حالت دفتر کل را به همراه zk-SNARK دریافت میکنند که دقت وضعیت را از نظر رمزنگاری تضمین میکند.
در اصل، هدف این پلتفرم ایجاد یک سیستم پرداخت غیرمتمرکز است که تأیید کارآمد تاریخچه سیستم را از مبدا بدون اتکا به عوامل خارجی ارائه میدهد.
نقشها و مشوقهای شبکه
مینا از Ouroboros Praos Proof-of-Stake (PoS) استفاده میکند، مکانیزمی که توسط IOHK، یکی از شرکتهای پشتیبان کاردانو توسعه یافته است. این همه شرکتکنندگان را قادر میسازد تا بر اساس سهم خود در پروتکل مشارکت کنند. الزامات پهنای باند کم، سطح بالایی از فراگیری را تضمین میکند.
ویژگیهای پروتکل مینا
- با استفاده از یک زنجیره 22 کیلوبایتی مینا به استیبلکوینها و توکنهای همتا به همتا در سراسر جهان دسترسی پیدا کنید و تراکنشهای جهانی را از گوشیهای هوشمند و مرورگرها بدون ارائه اطلاعات شخصی به نهادهای متمرکز انجام دهید.
- برنامههای غیرمتمرکز (DApps) را با استفاده از zk-SNARK ایجاد کنید تا حریم خصوصی در سطح داده را حفظ کنید – و نیازها را بدون افشای اطلاعات کاربر تأیید کنید.
- با استفاده از مینا از کارایی و حفظ حریم خصوصی زنجیرههای خصوصی با قابلیت همکاری با زنجیرههای عمومی با استفاده از مینا استفاده کنید، و امکان همکاری کارآمد سازمانی را فراهم کنید.
- کسبوکارهای کوچک و متوسط را در سطح جهانی توانمند کنید تا محصولات کریپتویی را ایجاد کنند و آنها را به طور یکپارچه در راهحلهای مالی سنتی ادغام کنید. اشخاص ثالث فرایندهای ایجاد، اجرا و بهرهبرداری را کنترل نخواهند کرد و به هزینههای بالا یا دانش فنی تخصصی نیاز ندارند.
- تجارت الکترونیک بدون اعتماد و تراکنشهای همتا به همتا را بدون نیاز به واسطههای متمرکز فعال کنید، در نتیجه کارمزد تراکنشها را به حداقل رسانده و تراکنشهای جهانی را یکپارچه میکند.
- اطلاعات مربوطه را به صورت ایمن و بدون دسترسی به دادههای خصوصی کاربر تأیید کنید، اطمینان حاصل کنید که وامدهندگان تنها از معیارهای منصفانه برای تصمیمگیری استفاده میکنند.
- تضمین انتخابات کاملاً قابل تأیید و ممیزی با حفظ حریم خصوصی و حفاظت از اطلاعات رأیگیری.
مزایا و مشکلات پروتکل مینا
یکی از مزایای اصلی پروتکل مینا، رویکرد تعریف مجدد آن برای تأیید و ذخیرهسازی بلاکچین است که به طور مداوم اندازه کلی بلاکچین را محدود میکند. این تیم آن را به عنوان پل عالی بین دنیای واقعی و رمزارز توصیف میکند.
همچنین پروتکل مینا مشارکت برابر در شبکه را تسهیل میکند و در عین حال توان عملیاتی را افزایش میدهد. نودها تعامل یکپارچه دارند. به این ترتیب، آنها به سرعت به اجماع میرسند.
از آنجایی که تقریباً هر کسی میتواند در آن شرکت کند، توزیع نودها گستردهتر است و بدون اتکا به شخص ثالث، تمرکززدایی را تقویت میکند.
از سوی دیگر از چالشهای پیش روی این پروتکل میتوان به پردازش تنها 22 تراکنش در ثانیه، عدم توانایی پردازش تراکنشها به طور همزمان و افزایش تعداد فورکها بر اساس فناوری نام برد.
کوین مینا (MINA)
رمزارز بومی این پروتکل MINA است و برای پرداخت هزینههای تراکنش استفاده میشود. با MINA، دارندگان میتوانند به طور مستقیم استیکینگ و کسب درآمد و چنین تراکنشها را اعتبارسنجی کنند. کاربران همچنین میتوانند از آن برای تعامل با Snapps استفاده کنند – برنامههای غیرمتمرکز zkApps (DApps) که روی پروتکل اجرا میشوند.
تا تاریخ 15 آوریل 2023، تقریباً 884 میلیون مینا در گردش است، و در مقابل عرضه کل (بدون سقف) حدود 1 میلیارد توکن است. ارزش بازار مینا 718.1 میلیون دلار است و هر توکن در حال حاضر در 0.81 دلار میشود.
توکنومیکس مینا
عرضه اولیه مینا 1 میلیارد است. سقفی برای عرضه نیست و انتظار میرود در طول زمان افزایش یابد. هر توکن مینا تا نه رقم اعشار قابل تقسیم است.
پروتکل مینا تورم را به عنوان جریمهای برای کاربرانی که توکنهای خود را بدون استیک کردن نگه میدارند معرفی میکند. کاهش بیشتر نرخ تورم منوط به حاکمیت پروتکل مینا خواهد بود. به منظور تشویق استیککنندگان، پروتکل مینا با نرخ تورم سالانه 12 درصد راهاندازی شد. این شرکت قصد دارد تا سال 2026 این نرخ را به 7 درصد کاهش دهد. این تورم ارزش توکنهای نگهداری شده را ترکیب میکند و به کاربران پاداشی برای مشارکت در حاکمیت شبکه ارائه میکند. جوایز اغلب با توجه به مقدار داراییهای استیک شده در پروتکل در نوسان است.
موارد استفاده توکن MINA
- معاملات: کاربران میتوانند؛ مانند هر ارز دیجیتال دیگری آن را خریداری و بفروشند یا مبادله کنند.
- استیکینگ: کاربرانی که مینا دارند میتوانند توکنهای خود را استیک کنند تا برای ایمن کردن شبکه، جوایزی کسب کنند.
- پرداخت: مینا ارز قانونی و وسیله پرداخت اولیه پروتکل مینا است.
- جوایز: مینا برای تشویق تولیدکنندگان بلوک برای تولید بلوکهای جدید و پاداش دادن به Snarkers که اعتبار تراکنش را ثابت میکنند، استفاده میشود.
- مینا همچنین با Snapps تعامل دارد. به عنوان مثال، کاربران میتوانند از رمزنگاری مینا برای تعامل با Teller Finance استفاده کنند. این پلتفرم ریسک اعتباری الگوریتمی از فناوری پروتکل مینا برای ایجاد یک بازار وام غیرمتمرکز استفاده میکند. این سرویس به کاربران امکان دسترسی آسان به خدمات زنجیرهای پریمیوم را در حین ایمنسازی اطلاعات شخصی آنها میدهد.
توزیع کوینهای MINA
توزیع اولیه مینا به شرح زیر است:
- کامیونتی: 40.3٪
- مشارکتکنندگان اصلی: 26.3٪
- حامیان: 20.5٪
- وقف آزمایشگاه: 7.5٪
- بنیاد مینا: 6%
کیف پول مینا
در حال حاضر، کامیونتی مینا دو کیف پول اصلی Clorio و Auro را توسعه داده است. بنیاد مینا اعلام کرده است که در حال حاضر برنامهای برای ایجاد کیف پول رسمی وجود ندارد.
آیا پروتکل مینا آینده روشنی در پیش دارد؟
بلاکچین مینا مطمئناً موردی متمایز است و راهحلی نوآورانه برای سهگانه بلاکچین ارائه میدهد. رویکرد ثابت آن برای حفظ یک شبکه با اندازه ثابت، تسهیل مقیاسپذیری، امنیت و تمرکززدایی مفهومی تحسینبرانگیز و فریبنده است.
اگر پروتکل مینا به اجرای نقشه راه چند ساله خود ادامه دهد، بلاکچین ممکن است اهمیت فزایندهای پیدا کند، به ویژه در توانمندسازی مشاغل غیربومی وب 3 برای پذیرش فناوری بلاکچین و تسهیل قابلیت همکاری چند زنجیرهای.
سوالات متداول
- پروتکل مینا برای چه مواردی استفاده میشود؟
مینا، به عنوان یک پروتکل همهمنظوره، به کاربران اجازه میدهد تا zkApps را بسازند و فعال کنند. برخلاف چندین پلتفرم بلاکچین که مقیاسپذیری را بر تمرکززدایی ترجیح میدهند، مینا بر تمرکززدایی تمرکز میکند تا از ایجاد یک شبکه قوی اطمینان حاصل کند.
- آیا مینا بر روی اتریوم ساخته شده است؟
مینا یک پروتکل لایه یک، برای تبدیل شدن به بلاکچینی کامل طراحی شده است و هدف آن ارائه تمرکززدایی، مقیاس و امنیت است. وجه اصلی مینا Protocol zk-SNARKهای آن است. مینا بر روی اتریوم ساخته نشده است، اما از مدل محاسبه مورد استفاده در اتریوم استفاده میکند.
- چه کسی پشت پروژه مینا است؟
ایوان شاپیرو و ایزاک مکلر پروتکل مینا را در اواسط سال 2017 زنده کردند. این دو کارشناس رمزنگاری میخواستند مشکل سهگانه بلاکچین را حل کنند و مینا را به عنوان راهحلی ساختند که میتواند مقیاسپذیری، امنیت و تمرکززدایی را تسهیل کند.
دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط مجاز نیست.