حمایت قطر از قرارداد ایلان ماسک در توییتر سوالاتی را در آستانه جام جهانی فوتبال ایجاد کرده است
صندوق ثروت دولتی قطر ۳۷۵ میلیون دلار برای معامله توییتر ایلان ماسک اختصاص داد و تنها چند هفته قبل از میزبانی یکی از بزرگترین رویدادهای ورزشی جهان، سهمی برای آنها در یکی از بزرگترین شبکههای اجتماعی به وجود آورد.
در کنفرانس مطبوعاتی در روز چهارشنبه، از جو بایدن، رئیسجمهور این کشور پرسیده شد که آیا تصاحب ۴۴ میلیارد دلاری ایلان ماسک بر توییتر و حضور برخی سرمایهگذاران خارجی از جمله شاهزاده ولید بن طلال آل سعود عربستان سعودی، سازمان سرمایهگذاری قطر و … تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده محسوب میشود.
بایدن گفت: «من فکر میکنم همکاری و یا روابط فنی ایلان ماسک با سایر کشورها باید بررسی شود.»
بایدن تنها کسی نیست که نگران سرمایهگذاری خارجی در توییتر است: دوهفته پیش، سناتور کریس مورفی از کمیته سرمایهگذاری خارجی در ایالات متحده (CFIUS)، یکی از واحدهای وزارت خزانهداری، خواست تا سرمایهگذاری عربستان و قطر در توییتر را بررسی کند.
مورفی با اشاره به تحقیقات وزارت دادگستری در سال ۲۰۱۹ در مورد دو کارمند سابق توییتر – که بهاشتراکگذاری اطلاعات خصوصی کاربران توییتر با دولت عربستان متهم شدند – گفت:
کمیته باید سرمایهگذاریهای غیرقابلکنترل در برخی از مشاغل حساس ایالات متحده، از جمله شرکتهایی که فناوریهای حیاتی توسعه میدهند و کسبوکارهایی که اطلاعات شخصی حساس شهروندان آمریکایی را در اختیار دارند، بررسی کند.
اما درحالیکه شاهزاده الولید زمانی که هنوز یک شرکت سهامی عام بود، سرمایهگذار توییتر بود، مشارکت قطر یک سرمایهگذاری جدید – و تا حدودی غیرمعمول – برای صندوق دارایی دولتی ۴۶۱ میلیارد دلاری (دارایی) این کشور است.
این سرمایهگذاری برای اولینبار در ۴ می، زمانی که پروندهای در کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده منتشر شد، فاش کرد که سازمان سرمایهگذاری قطر (QIA) ۳۷۵ میلیون دلار برای حمایت از خرید ماسک هزینه کرده است که چیزی کمتر از ۱ درصد از سهام توییتر میشود.
درحالیکه سهم QIA در توییتر بسیار اندک است، اما همچنان میتواند به خطرات بالقوه امنیت ملی در ایالات متحده منجر شود.
علاوه بر کارمندان سابق که بهعنوان «عامل غیرقانونی عربستان سعودی» متهم شده بودند، توییتر در مورد استفاده از اطلاعات خصوصی کاربران با مناقشات بیشتری روبرو شده است.
در ماه می، کمیسیون تجارت فدرال و وزارت دادگستری، توییتر را به دلیل جمعآوری «فریبکارانه» شماره تلفن و آدرس ایمیل کاربران و سپس بهاشتراکگذاری دادهها با تبلیغکنندگانی که از آن برای هدف قراردادن کاربران خاص استفاده میکردند، به پرداخت جریمه ۱۵۰ میلیون دلاری محکوم کردند.
به گفته سانجی پاتنایک، مدیر مرکز مقررات و بازار در موسسه بروکینگز، اگر دولت قطر بتواند به دادههای کاربران دسترسی داشته باشد، این امر میتواند خطرات امنیت ملی را برای ایالات متحده به همراه داشته باشد. او میگوید:
«اگرچه این یک سرمایهگذاری کوچک است، اما CFIUS فکر میکند که قطریها ممکن است بر سیاستهای توییتر تأثیر بگذارند یا ممکن است بتوانند به دادههای آمریکاییها دسترسی داشته باشند، از بررسی آن جلوگیری نمیکند.»
زمانبندی این قرارداد همچنین سوالاتی را در مورد منطق پشت سرمایهگذاری قطر ایجاد میکند. این خرید در ۲۷ اکتبر بسته شد، کمتر از یک ماه قبل از اینکه قطر میزبان جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ باشد که از ۲۰ نوامبر آغاز میشود و بیش از یک میلیون هوادار فوتبال را به این کشور ۳ میلیوننفری میآورد.
قطر حق میزبانی مسابقات را در سال ۲۰۱۰ به دست آورد و این کشور از آن زمان به دلیل شرایط مرگبار کارگران مهاجر در کارگاههای ساختمانی و همچنین قوانین سختگیرانه رسانهای در کانون توجه جهانی قرار گرفته است.
پاتنایک میگوید: گفتن اهداف آنها دشوار است. آنها احتمالاً اهداف مختلفی علاوه بر منافع تجاری در سرمایهگذاری در توییتر دارند. یکی از آنها احتمالاً پیشبرد تبلیغات و روایت خود است. از طریق دسترسی به اطلاعات مهم با کمک توییتر، آنها بر روی سیاستها تأثیر خواهند گذاشت.
دن ایوز، تحلیلگر Wedbush میافزاید:
«بهترین زمان برای قطر درست پیش از جام جهانی است. این یک سرمایهگذاری قابل توجه است و قطعاً به آنها یک صندلی برای نشستن دور میز میدهد.»
سوال این است که آیا قطر از این صندلی برای ازبینبردن آزادی بیان استفاده خواهد کرد؟
سناتور مورفی میگوید مالکیت خارجی توییتر این پتانسیل را دارد که «به افزایش سانسور، اطلاعات نادرست یا خشونت سیاسی منجر شود.»
وی افزود که سرمایهگذاران خارجی، از جمله الولید و QIA، میتوانند از این پلت فرم برای ساکت کردن منتقدان دولت و فعالان حقوق بشر استفاده کنند. قطر قوانین متعددی در مورد کتابهایی دارد که آزادی بیان آنلاین را محدود میکند.
قانون جرایم سایبری آن، که در سال ۲۰۱۴ تصویب شد، حداکثر مجازاتی تا سه سال زندان برای هرکسی که به انتشار اخبار نادرست یا ارسال محتوای آنلاین که ناقض ارزشها یا اصول اجتماعی است، در نظر گرفته است.
در سال ۲۰۲۰، قطر قوانین جزایی خود را اصلاح کرد و مجازاتهایی تا پنج سال زندان برای پخش یا انتشار اخبار نادرست یا مخرب در نظر گرفت.
در ماه می، ماسک توییت کرد که «ترجیح او این است که به قوانین کشورهایی که توییتر در آنها فعالیت میکند نزدیک شود.»
تعداد کاربران فعال ماهانه توییتر در قطر بین ۶۰۰۰۰۰ تا ۷۰۰۰۰۰ تخمین زده میشود، اما انتظار میرود این کشور در طول جام جهانی میزبان ۱.۲ میلیون بازدیدکننده باشد و بسیاری از طرفداران از توییتر برای به اشتراک گذاشتن تجربیات خود استفاده خواهند کرد.
به نظر میرسد که قرارداد توییتر نشاندهنده انحراف از سرمایهگذاریهای قبلی QIA است.
برخی از برجستهترین داراییهای این صندوق شامل ۱۸ درصد سهام در شرکت نفت دولتی روسنفت، ۸ درصد از معاملهگر کالا گلنکور، سهام در بانکهای غربی (از جمله بارکلیز و کردیت سوئیس) بهعلاوه املاک در لندن و نیویورک، از جمله حدود ۱۸ درصد از ساختمان امپایر استیت.
کمتر از یک هفته پس از بستهشدن قرارداد توییتر، چندین نشریه از جمله نیویورکتایمز گزارش دادند که کمیته عالی تحویل و میراث قطر – سازمانی که مسئول جام جهانی است – از برخی از هواداران خارجی که سفرهایی با هزینه به جام جهانی (با بودجه کمیته عالی) دریافت کرده بودند، خواسته بود که از یک دستورالعمل رفتاری پیروی کنند.
اسناد و قراردادهایی که توسط تایمز مشاهده شد، طرفداران را ملزم میکرد که «هرگونه نظر توهینآمیز یا تحقیرآمیز را گزارش کنند» و «در صورت امکان، از آن نظرات اسکرینشات بگیرند و فوراً آنها را حذف کنند».
گزارش شده است که در بخش دیگری از این سند آمده است که کمیته «از هواداران نمیخواهد که سخنگو قطر باشند، اما بدیهی است که برای هواداران مناسب نیست که قطر را تحقیر کنند.»
کمیته عالی قطر در اوایل نوامبر بیانیهای صادر کرد و این گزارشها را کاملا نادرست خواند. در این بیانیه آمده است که طرفداران شرکتکننده در این برنامه، معروف به شبکه رهبر هواداران، هیچ تعهدی برای پست کردن یا اشتراکگذاری محتوای ارائه شده توسط کمیته عالی، یا گزارش محتوا از طرف کمیته ندارند.
بااینحال، قطر در گذشته اقداماتی را برای سرکوب رسانههای اجتماعی انجام داده است که ظاهری منفی از این کشور ساخته است. در ماه می ۲۰۲۱، مقامات قطری مالکوم بیدالی، یک فعال حقوق کار کنیایی را که بهعنوان نگهبان کار میکرد، دستگیر کردند.
به گفته عفو بینالملل، بیدالی با استفاده از نام مستعار در توییتی درباره سوءاستفاده از نیروی کار در قطر صحبت کرد. وی در ادامه هدف حمله فیشینگ تلفن خود قرار گرفت که منجر به دستگیری وی شد. بیدالی به مدت ۲۳ ساعت در سلول انفرادی نگهداری میشد و به وکالت قانونی دسترسی نداشت، تا اینکه در نهایت تقریباً سه هفته بعد با پرداخت جریمه گزاف و امضای قرارداد عدم افشای اطلاعات، آزاد شد.
در آگوست ۲۰۲۱، مقامات قطری هفت نفر را به دلیل «اشاعه اخبار نادرست» پس از صحبت در رسانههای اجتماعی در مورد قانون انتخابات برای اولین دوره انتخابات پارلمانی این کشور دستگیر کردند.
نحوه عملکرد توییتر در طول جام جهانی آزمونی برای رهبری ماسک و دریچهای برای نفوذ قطر بر تعدیل محتوا خواهد بود.
فوربس تخمین میزند که ارزش توییتر اکنون ۲۶ میلیارد دلار است اما ۳۷۵ میلیون دلار سرمایهگذاری شده در توییتر برای QIA بسیار ناچیز است که بعید به نظر میرسد تا کنون از عملکرد ضعیف آن ناراحت شوند. حتی اگر ماسک نتواند توییتر را احیا کند، قطر همچنان در یکی از بزرگترین پلتفرمهای رسانههای اجتماعی جهان جای پای خود را به دست خواهد آورد.
چادویک میگوید: «بحثهایی در سطح بالا در داخل دولت قطر درباره اتفاقاتی که در کنار QIA میافتد وجود دارد. این سرمایهگذاری دیجیتالی فراگیر در توییتر میتواند نمادی از چیزی باشد که در آینده خواهد آمد.»
دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط مجاز نیست.