به لطف CBDC ها، جهان ممکن است با آیندهای تاریک روبرو شود
در طول بحران مالی ۲۰۰۷-۲۰۰۸، بسیاری از مردم اعتماد خود را به موسسات مالی سنتی از دست دادند و به گزینههای جایگزین ارز مانند ارزهای دیجیتال روی آوردند. این راهی بود برای مردم برای حفظ آزادی مالی و حریم خصوصی خود در سیستمی که آنها را ناامید کرده بود. با این حال، ظهور ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) نگرانیهای جدی در مورد حفظ حریم خصوصی و آزادی ایجاد کرده است.
یکی از مهمترین نگرانیها در مورد CBDCها نقض ناشناس بودن است. در حال حاضر، معاملات نقدی محرمانه بودن و ناشناس بودن مورد نیاز برای آزادی مالی را ارائه میدهد. مردم میتوانند از پول نقد برای انجام معاملات بدون گذاشتن رد کاغذی استفاده کنند که این یک حق اساسی در یک جامعه دموکراتیک است. با این حال، با ظهور CBDCها این میتواند تغییر کند.
CBDCها کاملاً قابلردیابی خواهند بود، به این معنی که هر تراکنش توسط بانک مرکزی ثبت و نظارت میشود. این امر به بانکهای مرکزی اجازه میدهد تا تراکنشهای مالی را به روشهایی که قبلاً غیرممکن بود، نظارت و کنترل کنند. اگرچه ممکن است این یک پیشرفت مثبت به نظر برسد، اما نگرانیهای جدی در مورد حریم خصوصی و آزادیهای مدنی ایجاد میکند.
پیامدهای منفی بالقوه CBDCها را میتوان با بررسی واکنش دولت به بحران مالی جهانی نیز درک کرد. به عنوان مثال، پس از بحران، دولتها در سراسر جهان سیاستهایی را برای توقف تامین مالی تروریسم و مبارزه با پولشویی وضع کردند. متأسفانه، این مقررات اغلب به ضرر آزادی و حریم خصوصی افراد تمام میشود.
به عنوان مثال، دولت روسیه زیرکانه از چارچوب مبارزه با پولشویی برای اهدافی غیرمرتبط با مبارزه با تروریسم و جرایم سازمانیافته استفاده کرده است. با این حال، این تحقیق نشان داد که مقررات ضد پولشویی توسط دولت روسیه برای گسترش نفوذ استراتژیک خود بر سیاست داخلی و تجارت و همچنین تلاش برای بازسازی سیستم بانکی مورد استفاده قرار گرفته است.
قانون میهنپرستی در سال ۲۰۰۱ منجر به سوءاستفاده از قدرت و نقض آزادیهای مدنی در ایالات متحده شد. بر اساس گزارش مرکز اطلاعات الکترونیکی حریم خصوصی، دفتر دادرسی کل دفتر تحقیقات فدرال، ۱۳ مورد ادعای سوءرفتار FBI را طی عملیات اطلاعاتی تنها بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴ کشف کرده است.
علاوه بر این، برخی از سیاستهای اعمال شده در پاسخ به بحرانها، منجر به محدودیتهایی در فعالیتهای مالی فردی شد. به عنوان مثال، برخی از کشورها در تلاش برای محدود کردن جریان پول از طریق مرزها و تثبیت سیستم مالی خود، کنترل سرمایه را اعمال کردند. برای مثال، همانطور که در گزارش نوامبر ۲۰۲۲ توسط بانک تسویههای بینالمللی اشاره میشود، کیف پولهای شخصی و تجاری eNaira (ارز دیجیتال بانک مرکزی نیجریه) بسته به محدودیتهای روزانه تراکنشها و مقدار eNaira که میتواند در آنها نگهداری شود، سقفهای متفاوتی دارند.
توانایی اعمال محدودیت بر داراییها و مخارج مالی روزانه مردم میتواند به طور قابل توجهی حریم خصوصی و آزادی را از بین ببرد و تأثیری ترسناک بر آزادی بیان و مخالفتهای سیاسی داشته باشد.
علاوه بر این، بانکهای مرکزی میتوانند از CBDCها برای اجرای نرخهای بهره منفی استفاده کنند، که این امر باعث میشود مردم به جای پسانداز، پول خود را خرج کنند. این میتواند منجر به افزایش مصرف و تورم شود که میتواند اقتصاد را بیثبات کند. این همچنین منجر به تعدادی از چالشهای فنی نیز خواهد شد. به عنوان مثال، محدودیت سقف برای داراییهای CBDC میتواند تعداد یا مقدار پرداختها را محدود کند، زیرا برای تکمیل پروسه پرداخت، شناخت داراییهای CBDC گیرندگان ضروری است.
علاوه بر این نگرانیها، CBDCها همچنین میتوانند نابرابریهای موجود را تشدید کنند. به عنوان مثال، افرادی که به اینترنت یا ابزارهای دیجیتال دسترسی ندارند، از سیستم مالی خارج خواهند شد. این میتواند در مورد گروههایی مانند سالمندان، فقرا و ساکنان مناطق روستایی صدق کند. CBDCها ممکن است به طور بالقوه منجر به انواع جدیدی از محرومیتهای مالی شوند، زیرا بانکهای مرکزی ممکن است از انجام تجارت با بانکهای پرخطر خودداری کنند.
به عنوان مثال، باهاما Sand Dollar را برای حل مشکل اساسی محرومیت مالی خود اجرا کرد. با این حال، موجودی Sand Dollar بین ژانویه 2021 و ژوئن ۲۰۲۲ کمتر از 300,000 دلار افزایش یافت، در حالی که ارزش اسکناسها ۴۲ میلیون دلار رشد داشت – که نشان میدهد Sand Dollar گزینه مناسبی برای پرداخت نیست.
بانکهای مرکزی باید به دقت پیامدهای CBDCها را برای حفظ حریم خصوصی، آزادی و ثبات مالی در نظر بگیرند. برای اطمینان از اینکه CBDCها بهگونهای ایجاد میشوند که به حقوق و آزادیهای فردی احترام میگذارد، آنها همچنین باید مشاورههای مکرر با سهامداران مانند شرکتها، سازمانهای جامعه مدنی و افراد را در نظر بگیرند.
در نهایت، ظهور CBDCها میتواند یک شمشیر دو لبه باشد. ارزهای دیجیتالِ تحت حمایت دولت ممکن است منجر به تراکنشهای سریعتر، کمهزینهتر و ایمنتر شوند، اما مسائل مهمی در رابطه با آزادی، حریم خصوصی و ثبات مالی را نیز مطرح میکنند. همانطور که در بحران مالی جهانی شاهد آن بودیم، هدف ثبات مالی میتواند از نظر آزادی شخصی و حریم خصوصی هزینه قابل توجهی داشته باشد. دفاع از آزادیها و حقوق فردی باید اولویت اصلی بانکهای مرکزی باشد.
منبع: cointelegraph
دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط مجاز نیست.