بیتکوین چیست؟ معرفی جامع ارز دیجیتال بیتکوین (Bitcoin)
بیتکوین از نظر بسیاری از سرمایهگذاران یک ارزش ذخیره و دارایی برای سرمایهگذاری است که با استفاده از آن میتوان سرمایه خود را در طول زمان افزایش داد، اما بسیاری از کارشناسان این ارز دیجیتال را یک پول برای انجام تبادلات مالی و خرید و فروش کالاها میدانند. اما واقعا بیت کوین چیست؟
در سالهای اخیر محبوبیت بیتکوین در میان مردم به شدت افزایش یافته است و بیشتر افراد حداقل یکبار نام این ارز دیجیتال را شنیدهاند؛ به همین دلیل بسیاری از افراد بهدنبال این هستند که اطلاعات خود را درباره بیتکوین افزایش دهند.
با وجود اینکه در حال حاضر ارزهای دیجیتال زیادی به وجود آمدهاند، هنوز هم بیتکوین جزء ارزهایی است که بیشترین محبوبیت را به خود اختصاص داده است. تعداد افرادی که جزء طرفداران بیتکوین به شمار میروند، روزبهروز در حال افزایش است؛ زیرا پتانسیلهایی که در این ارز دیجیتال وجود دارد، این امکان را به وجود آورده است تا ارزش آن در طول زمان بهشدت افزایش پیدا کند.
بیتکوین نهتنها یک دارایی فوقالعاده برای سرمایهگذاری به شمار میرود، بلکه یک پول منحصربهفرد برای انجام تبادلات مالی است.
بهدلیل اینکه بیتکوین اولین ارز دیجیتال به شمار میرود، سایر ارزهای دیجیتال تقریباً نمونهای مشابه از این ارز دیجیتال هستند. با وجود اینکه هرکدام از ارزهای دیجیتال از ایدهای منحصربهفرد برخوردارند، سازوکارهایی که در آنها وجود دارد تا حدی شبیه به بیتکوین است.
این موضوع سبب شده تا تمامی علاقهمندان به ارزهای دیجیتال قبل از هر چیز اطلاعات خود را درباره این ارز دیجیتال افزایش دهند؛ به همین دلیل در این مطلب از سیگما تصمیم گرفتهایم به معرفی بیتکوین و نکات مختلفی که درباره آن وجود دارد، بپردازیم.
بیتکوین چیست؟
بیتکوین (Bitcoin) یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که بهصورت همتا به همتا در شبکه بیتکوین مبادله میشود.
تراکنشهای بیتکوین توسط شبکهای از کاربران از طریق الگوریتمهای رمزنگاری تأیید شده و در یک دفتر کل به نام بلاکچین ثبت میشوند. بیتکوین اولین سیستم پرداخت است که بدون وابستگی به بانکهای مرکزی فعالیت میکند.
با استفاده از بیتکوین میتوان بدون نیاز به نهادهای واسطه به انجام تبادلات مالی پرداخت. بیتکوین بهصورت کاملاً غیرمتمرکز اداره میشود و دولتها و حاکمیتها امکان دخالت در آن را نخواهند داشت. این موضوع سبب شده است تا برای اولین بار مردم بتوانند بهنوعی جدید از پولها اعتماد کنند.
جایگزینی برای پول فیات
یکی از بزرگترین مشکلاتی که بیتکوین سعی در رفع آن دارد، حذف پولهای بیپشتوانه است. پول بیپشتوانه یا پول فیات به پولی گفته میشود که ارزش ذاتی ندارد، اما دولتها به دلایل مختلف آن را چاپ میکنند.
توزیع پول دستوری یا پول بیپشتوانه مشکلات بسیاری را برای سیستمهای اقتصادی به وجود میآورد. درواقع با چاپ این پول مردم بهنوعی به دولتها بدهکار میشوند و مجبور میشوند هزینههای دولتها را بدون هیچ دلیلی پرداخت کنند.
با وجود اینکه در طول تاریخ همواره برای جلوگیری از چاپ پول فیات راهکارهای مختلفی در نظر گرفته شده است، متأسفانه بیشتر آنها بینتیجه بودهاند؛ زیرا درنهایت دولتها در بسیاری از مواقع چاپ پول فیات را ادامه دادهاند.
بیتکوین با ویژگیهایی که دارد، یکی از بهترین گزینهها برای جایگزینی پول فیات به شمار میرود. با سازوکارهای مختلفی که در بیتکوین در نظر گرفته شده است، امکان عرضه بیشازحد آن وجود ندارد.
پروتکلهای بیتکوین سبب شده است تا در بازههای زمانی مشخص تنها تعداد محدودی از توکنهای جدید استخراج شوند که همین سبب میشود عرضه بیتکوین همیشه در حد قابل قبولی قرار داشته باشد.
بسیاری از سیستمهای بانکی قوانین مختلفی را برای ارائه خدمات خود به مردم در نظر گرفتهاند. این قوانین سبب میشوند تمامی مردم امکان استفاده از خدمات بانکی را نداشته باشند، اما بیتکوین برای اولین بار این امکان را به وجود آورده است تا تمامی مردم بتوانند به بهترین شکل ممکن از خدمات بانکی استفاده کنند.
برای استفاده از بیتکوین نیازی به احراز هویت نیست و تمامی افراد از نقاط مختلف جهان میتوانند از آن بهرهمند شوند. این موضوع سبب شده است تا این ارز دیجیتال بهشدت مورد توجه مردم قرار بگیرد.
بیتکوین در حال حاضر چیزی بیشتر از یک پول برای خرید و فروش کالاهاست. بسیاری از افراد برای افزایش ارزش داراییهای خود به خرید بیت کوین میپردازند تا بتوانند از تأثیر تورم بر سرمایه خود جلوگیری کنند.
با وجود اینکه بیتکوین نوسانات مختلفی را در یک دهه اخیر تجربه کرده است، روند رو به رشد آن سبب شده است تا بهعنوان یک ذخیره ارزش مورد توجه بسیاری از سرمایهگذاران قرار بگیرد.
تاریخچه پیدایش Bitcoin
بیتکوین در سال ۲۰۰۸ توسط فردی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو از طریق ارائه یک سند فنی معرفی شد. ساتوشی ناکاموتو با ارائه وایت پیپر بیتکوین به معرفی یک سیستم پرداخت و پول غیرمتمرکز پرداخت که میتوان بدون نیاز به یک سیستم مدیریتی متمرکز به کنترل آن پرداخت.
سند فنی یا وایت پیپر بیتکوین در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ در قالب ایمیل به یک گروه از افراد ارسال شد. در این ایمیل، همهچیز درباره بیتکوین، که یک شبکه برای انجام تبادلات مالی غیرمتمرکز است، منتشر شد؛ شبکهای که در آن نیازی به اعتماد به اعضای شبکه وجود ندارد.
درواقع بیتکوین این امکان را به وجود آورد تا تنها با اعتماد بر پروتکلهای نرمافزاری و قوانینی که در شبکه تعریف شده است، به امنیت تراکنشها اعتماد کرد.
در ۳ ژانویه ۲۰۰۹ ساتوشی ناکاموتو به استخراج اولین بلاک از شبکه بیتکوین پرداخت. به اولین بلاک شبکه بیتکوین (بلاک صفر) جنسیس بلاک گفته میشود. در این بلاک ۵۰ ارز بیتکوین بهعنوان پاداش برای استخراجکننده تعریف شده است.
بعد از استخراج اولین بلاک از بیتکوین اقدامات لازم برای توسعه اولین کلاینت بیتکوین در نظر گرفته شد. کلاینت بیتکوین نرمافزاری است که با استفاده از آن نودهای شبکه میتوانند به تعامل با شبکه بپردازند. اولین کلاینت بیتکوین در ۹ ژانویه ۲۰۰۹ منتشر شد.
با راهاندازی اولین کلاینت بیتکوین برخی توسعهدهندگان جامعه اپنسورس تصمیم گرفتند به همکاری با این پروژه بپردازند. جالب است بدانید اولین تراکنش بیتکوین نیز درباره همین همکاریها صورت گرفت که ساتوشی ناکاموتو تصمیم گرفت برای قدردانی از توسعهدهندهای که برای بار اول به دریافت کلاینت بیتکوین پرداخته است، به ارسال ۱۰ بیتکوین بپردازد.
این تراکنش در ۱۰ ژانویه ۲۰۰۹ انجام شده است. Hal Finney و Wei Dai جزء اولین نخستین افرادی هستند که به پشتیبانی از بیتکوین پرداختند و همکاریهای خود را با این شبکه آغاز کردند.
در روزهای بعد از راهاندازی بیتکوین ساتوشی ناکاموتو به استخراج بلاکهای جدید پرداخت؛ بهطوریکه در همان ابتدا حدود 1 میلیون از بیتکوین ها استخراج شد.
با توجه به اینکه سختی استخراج در بیتکوین بهمرور افزایش پیدا میکند، در سالهای اولیه بعد از معرفی بیتکوین بسیاری از افراد توانستند با استفاده از سختافزارهای ساده به استخراج بیتکوین بپردازند، اما در حال حاضر سختی استخراج در شبکه بیتکوین بهشدت افزایش یافته است؛ بهطوریکه ماینرها با استفاده از سختافزارهای پیشرفته هم شانس کمی برای استخراج بلاکها خواهند داشت.
پشتوانه بیتکوین چیست؟
کی از مهمترین سؤالاتی که برای بسیاری از افراد ممکن است مطرح شود، این است که پشتوانه بیتکوین چیست و ارزش این ارز دیجیتال با توجه به چه چیزی مشخص میشود؟ همانطور که اشاره کردیم، بیتکوین یک پول دیجیتال برای مبارزه با پولهای سنتی و متمرکز به شمار میرود که قصد دارد واسطهها را از سیستمهای مالی بینالمللی حذف کند.
با وجود اینکه هدف اصلی بیتکوین حذف واسطهها و پولهای بدون پشتوانه است، اما این ارز دیجیتال خود یک پول بدون پشتوانه به شمار میرود که ارزش آن با توجه به کالاهای دیگر مشخص نمیشود.
بیتکوین هیچ نوع پشتوانهای ندارد، اما چیزی که سبب شده است این ارز دیجیتال در مقایسه با پولهای فیات منحصربهفرد شود، سازوکار خاصی است که برای راهاندازی آن در نظر گرفته شده است.
با وجود اینکه بیتکوین یک پول بدون پشتوانه است، بهراحتی استخراج نمیشود و تعداد آن محدود است. بهدلیل سختی بالای استخراج بیتکوین و نایاببودن آن میتوان بیتکوین را به یک دارایی منحصربهفرد مانند طلا تشبیه کرد.
همانطور که میدانید ارزش بالای طلا بهدلیل نایاب بودن آن است. هزاران سال است طلا بهعنوان یک کالای نایاب برای خرید و فروش کالاها استفاده میشود. نایاببودن طلا و ویژگیهای خاص آن سبب شده است ارزش این دارایی در طول زمان همواره رو به رشد باشد.
بهدلیل اینکه تنها مقدار محدودی طلا روی کره زمین وجود دارد، سالهاست که از آن بهعنوان یک دارایی باارزش استفاده میشود. استخراج طلا فرایند پیچیده و هزینهبری دارد؛ به همین دلیل ارزش آن در بلندمدت کاهش پیدا نمیکند.
بیتکوین هم بهعنوان یک پول و ارزش ذخیره دقیقاً سازوکاری مشابه طلا دارد؛ به همین دلیل قیمت آن همواره افزایش پیدا میکند و بدون پشتوانهبودن آن سبب کاهش ارزش آن نمیشود.
خالق بیتکوین کیست؟
ساتوشی ناکاموتو نام مستعاری است که برای خالق بیتکوین استفاده میشود؛ با وجود این خالق بیتکوین هنوز مشخص نیست.
فرضیههای مختلفی وجود دارد که ساتوشی ناکاموتو را معادل تیمی از توسعهدهندگان و افرادی میداند که به طراحی و توسعه شبکه بیتکوین پرداختهاند. این امکان وجود دارد تا ساتوشی ناکاموتو نام گروهی از افرادی باشد که شبکه و ارز دیجیتال بیتکوین را راهاندازی کردهاند. بهتر است بدانید ساتوشی ناکاموتو نامی بود که در سال ۲۰۰۸ در وایت پیپر بیتکوین منتشر شد.
برخی مردم خلق بیتکوین را مرتبط با نهادها و سازمانهای امنیتی بینالمللی میدانند.
با وجود اینکه این فرضیهها به دلایل مختلف رد میشود، اهمیت زیادی هم در مقبولیت بیتکوین نخواهد داشت؛ زیرا فارغ از این موضوع که بیتکوین توسط چه گروهی توسعه یافته است، باید به این موضوع توجه داشت که این ارز دیجیتال بهصورت غیرمتمرکز مدیریت میشود. حاکمیت غیرمتمرکز بیتکوین سبب شده است تا بتوان بدون نیاز به شناخت بنیانگذاران به آن اعتماد کرد.
در حال حاضر فرد یا افرادی که به بنیانگذاری بیتکوین پرداختهاند، هیچگونه دسترسی منحصربهفردی در شبکه ندارند.
این موضوع سبب شده است تا بیتکوین بهشدت مطمئن باشد و بتوان بدون نیاز به شناخت افرادی که به بنیانگذاری آن پرداختهاند، به سرمایهگذاری در آن پرداخت و یا از آن برای پرداختهای روزمره استفاده کرد.
آشنایی با تیم Bitcoin
توسعهدهندگان جزء مهمترین اجزای شبکه بیتکوین به شمار میروند. در حال حاضر توسعهدهندگان زیادی وجود دارند که بهصورت خستگیناپذیر به توسعه شبکه بیتکوین میپردازند تا مشکلاتی را که در پروتکلهای نرمافزاری آن وجود دارد، رفع کنند.
تیم توسعهدهندگان بیتکوین که وظیفه نگهداری و توسعه نرمافزار بیتکوین کور را به عهده دارند، در حال حاضر توسط ولادیمیر ون درلان رهبری میشوند. در حال حاضر توسعهدهندگان زیادی وجود دارند که در تیم بیتکوین کور فعالیت میکنند، اما نکتهای که در این باره باید به آن توجه داشته باشید، این است که تهیه یک لیست از تمامی افرادی که در تیم بیتکوین فعالیت کردهاند، کار چندان سادهای نیست.
تمامی توسعهدهندگان با توجه به تواناییهای فنی خاصی که دارند، میتوانند به تیم بیتکوین کور بپیوندند و به همکاری با سایر توسعهدهندگان بپردازند.
بررسی شبکه Bitcoin
شبکه بیتکوین ساختار بسیار سادهای دارد؛ بهطوریکه حتی افراد مبتدی نیز میتوانند به بررسی آن بپردازند. همهچیز در شبکه بیتکوین به بلاکها ختم میشوند. شبکه بیتکوین درواقع مجموعهای از بلاکهاست که بهصورت زنجیرهوار به یکدیگر متصل شدهاند.
به تکنولوژی مورد استفاده در شبکه بیتکوین بلاکچین گفته میشود. بلاکچین یک دفتر کل غیرمتمرکز است که میتوان در آن اطلاعات را بهصورت زنجیرهای از بلاکها ثبت کرد.
مهمترین اطلاعاتی که در شبکه بیتکوین وجود دارد، اطلاعات مربوط به تراکنشهاست. در شبکه بیتکوین برخی اعضای شبکه وظیفه تأیید و بررسی تراکنشها را بر عهده دارند. این اعضا با استفاده از پروتکلهای نرمافزاری به ایجاد بلاکهای جدید در شبکه میپردازند.
مجموعه بلاکهایی که در شبکه بیتکوین وجود دارند، تمامی اطلاعات موجود در شبکه را شامل میشوند. هرکدام از بلاکهایی که در شبکه ایجاد میشوند، بیتکوینهای جدید را خلق خواهند کرد.
در هرکدام از بلاکهای موجود در شبکه بیتکوین با توجه به قوانینی که وجود دارد مقدار مشخصی از کوینها خلق یا بهاصطلاح استخراج شده که به مجموعه کوینهای موجود در شبکه اضافه میشوند.
در شبکه بیتکوین هرکدام از کاربران آدرسهایی دارند که میتوانند از آن برای دریافت یا ارسال بیتکوین استفاده کنند. زمانی که یک کاربر به ارسال ارزهای دیجیتال به کاربران دیگر میپردازد، اطلاعات موجود در آن در قالب یک تراکنش در بلاکهای جدید ثبت میشود.
کاربران برای ارسال بیتکوین باید قبل از هر چیز این موضوع را اثبات کنند که در شبکه بیتکوین اعتبار کافی دارند. برای این کار باید به تراکنشهای قبلی که در شبکه بیتکوین وجود دارد، استناد کنند.
بعد از استناد به تراکنشهای قبلی تنها کاری که لازم است انجام شود، استفاده از امضاهای دیجیتال است که ثابت میکنند حسابها متعلق به یک فرد خاص هستند.
بیتکوین چگونه کار میکند؟
شبکه بیتکوین یک بلاکچین مبتنی بر مکانیسم اجماع اثبات کار (Proof of work) به شمار میآید که استفاده از آن در شبکه بیتکوین سبب شده است اعضای شبکه بتوانند بدون نیاز به اعتماد به یکدیگر، به فعالیت در شبکه بپردازند و از امنیت بالای تراکنشهایی که در شبکه ثبت میشوند، اطمینان حاصل کنند. مکانیسم اجماع اثبات کار سازوکاری است که در آن از ماینرها برای ثبت اطلاعات در شبکه بیتکوین استفاده میشود.
ماینرها در شبکه بیتکوین مهمترین اعضای شبکه به شمار میروند که اصلیترین وظیفه آنها ثبت اطلاعات مرتبط با تراکنشهاست.
در شبکه بیتکوین هرکدام از اعضا میتوانند با راهاندازی فول نود به تعامل با شبکه بپردازند و یک نسخه از تمامی اطلاعات شبکه را نگهداری کنند. فول نودها این امکان را دارند تا به نگهداری از تمامی اطلاعات موجود روی شبکه بپردازند، اما ثبت اطلاعات جدید تنها به عهده ماینرهاست.
-
دریافت تراکنشهای شبکه توسط ماینرها
در شبکه بیتکوین تعداد قابلتوجهی از ماینرها همزمان فعالیت میکنند. فعالیت ماینرها به این صورت است که در مرحله اول به دریافت تراکنشها از کاربران میپردازند.
کاربرانی که قصد دارند بیتکوین ارسال کنند، باید یک تراکنش ایجاد کرده و اطلاعات لازم را در آن قرار دهند و سپس به ماینرها ارسال کنند.
ماینرها با دریافت تراکنشها با توجه به پروتکلهایی که وجود دارد، به بررسی آن میپردازند. اگر کاربر از موجودی کافی در شبکه بیتکوین برخوردار باشد و بتواند با استفاده از امضای دیجیتال مالکیت دارایی خود را احراز کند، ماینرها آنها را در یک بلاک قرار خواهند داد.
در شبکه بیتکوین قوانین خاصی برای پردازش تراکنشها وجود دارد. در هرکدام از بلاکها، ماینرها میتوانند تعداد محدودی از تراکنشها را قرار دهند تا بدین صورت امنیت شبکه حفظ شود. با قراردادن تراکنشها در بلاک تنها کاری که ماینرها باید انجام دهند، پیداکردن پاسخ یک مسئله سخت ریاضی خواهد بود که به آن هش بلاک گفته میشود.
-
یافتن هش توسط ماینرها
یافتن هش اصلیترین کاری است که ماینرها انجام میدهند. ماینرها با توجه به سختی شبکه باید از سختافزارهای قدرتمند استفاده کنند تا بتوانند با استفاده از الگوریتمهای طراحیشده پاسخ الگوریتم هش را به دست آورند؛ زیرا ممکن است ثبت بلاکهای جدید در شبکه هزینه زیادی برای ماینرها داشته باشد.
هزینهبر بودن ثبت بلاکهای جدید سبب میشود تا امکان تقلب توسط ماینرهای جدید وجود نداشته باشد؛ زیرا در این صورت ماینرها تنها در صورتی به تأیید تراکنشها خواهند پرداخت که آنها را بهخوبی بررسی کرده باشند.
ماینرهایی که در شبکه بیتکوین فعالیت میکنند، با ایجاد بلاکهای جدید در شبکه به دریافت پاداش خواهند پرداخت.
این پاداش در حال حاضر بیش از ۶ بیتکوین است؛ به همین دلیل رقابت شدیدی برای ایجاد بلاکهای جدید در شبکه وجود دارد. بهدلیل ارزش بالای بیتکوین ماینرهای زیادی وجود دارند که از نقاط مختلف جهان با سختافزارهای قدرتمند به اعتبارسنجی تراکنشها و ایجاد بلاکهای جدید در شبکه میپردازند.
وجود تعداد بالای ماینرها در شبکههای بلاکچین و ارزهای دیجیتال سبب میشود شبکه از امنیت بسیار بالایی برخوردار باشد؛ به همین دلیل بیتکوین یکی از امنترین ارزهای دیجیتال و شبکههای بلاکچین به شمار میرود.
-
اعتبارسنجی بلاک استخراجشده توسط نودهای شبکه
شاید این سؤال برایتان به وجود آمده باشد که دلیل اثرگذاری الگوریتمهای مکانیسم اجماع اثبات کار در امنیت بیتکوین چیست و چرا استفاده از این الگوریتمها سبب افزایش امنیت شبکه میشود؟ افراد زیادی بهدنبال پاسخ این سؤال هستند که هزینهبر بودن ایجاد بلاکها چگونه سبب افزایش امنیت شبکه و جلوگیری از تقلب در ثبت تراکنشها میشود؟
الگوریتمهایی که در مکانیسم اجماع اثبات کار وجود دارد، به خودی خود سبب جلوگیری از تقلب و ثبت تراکنشهای جعلی توسط ماینرها نمیشود، اما هزینه ایجاد یک بلاک تقلبی را در شبکه افزایش میدهد.
ماینرهایی که موفق میشوند بلاک جدید را استخراج کنند، اگر خطایی در ثبت تراکنشها مرتکب شوند، توسط نودهای شبکه شناسایی میشوند. شناسایی بلاکهای تقلبی سبب میشود امکان ثبت آنها در شبکه وجود نداشته باشد؛ به همین دلیل ماینری که آنها را ثبت کرده از دریافت پاداش محروم خواهد شد.
درواقع مکانیسم اجماع اثبات کار سبب میشود نودهای شبکه بتوانند به بهترین شکل ممکن از پذیرش بلاکهای غیرمعتبر خودداری کنند.
نکتهای که درباره استخراج بلاکهای جدید در شبکه بیتکوین باید بدانید این است که طبق الگوریتمهایی که وجود دارد، در این شبکه حدوداً هر ده دقیقه یک بلاک جدید ثبت میشود. زمانی که بلاک جدید ثبت شد، ماینری که زودتر به استخراج آن پرداخته است، آن را به نودهای دیگر در شبکه ارسال میکند.
بعد از اینکه بلاک ثبتشده توسط نودهای دیگر تأیید شد، سایر ماینرها پردازشهای فعلی خود را متوقف میکنند و با قراردادن تراکنش و اطلاعات جدید در یک بلاک سعی میکنند آن را تأیید کنند. در صورتی که دو ماینر همزمان موفق به استخراج بلاک جدید شوند در شبکه یک فورک به وجود میآید.
در این صورت اعضای شبکه میتوانند بهدلخواه یکی از شاخههای ایجادشده را برای استخراج بلاکهای جدید انتخاب کنند، اما درنهایت شاخهای که طول بیشتری داشته باشد، توسط شبکه انتخاب خواهد شد و شاخه دیگر حذف میشود.
کلید خصوصی و کلید عمومی در شبکه بیتکوین چیست؟
در شبکه بیتکوین برای ارسال بیتکوین از کلیدهای عمومی و کلیدهای خصوص استفاده میشود. این کلیدها عباراتی هستند که هر فرد برای فعالیت در شبکه بیتکوین باید از آن برخوردار باشد. نرمافزارهای مختلفی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان به ایجاد کلید عمومی و خصوصی پرداخت.
کلید عمومی و خصوصی درواقع مانند نام کاربری و رمز عبور در پلتفرمها و سرویسهای اینترنتی هستند؛ با این تفاوت که برای ثبتنام کاربری و رمز عبور در پلتفرمهای متمرکز باید قبل از هر چیز در آنها ثبتنام کرد، اما در شبکه بیتکوین کاربران میتوانند با استفاده از کلید عمومی و کلید خصوصی بدون اینکه اطلاعاتی را به شبکه اضافه کنند یا به ثبتنام بیتکوین بپردازند، از یک حساب کاربری برخوردار شوند.
کلید عمومی و کلید خصوصی با استفاده از الگوریتمهای رمزنگاری بهصورت کاملاً آفلاین تولید میشوند.
هرکدام از کاربران میتوانند بدون نیاز به ثبت اطلاعات خود در شبکه بلاکچین از یک کلید عمومی و کلید خصوصی برخوردار شوند. در این صورت میتوان با ارائه کلید عمومی به سایر کاربران به دریافت بیتکوین پرداخت. همانطور که از نام کلید عمومی پیداست، میتوان آن را بهراحتی با سایر اعضای شبکه بیتکوین به اشتراک گذاشت. کلید عمومی مانند شمارهحساب عمل میکند و میتوان آن را در اختیار سایر کاربران قرار داد تا به ارسال بیتکوین به آن بپردازند.
کلید خصوصی برخلاف کلید عمومی باید بهصورت کاملاً محرمانه نگهداری شود. این کلید برای امضای تراکنشها استفاده میشود. با استفاده از کلید خصوصی میتوان مالکیت یک آدرس بیتکوین را که توسط یک کلید عمومی شناخته میشود، اثبات کرد.
کلیدهای خصوصی با استفاده از کیف پولهای دیجیتال استفاده میشوند. کاربرانی که قصد دارند به ارسال بیتکوین بپردازند، باید با استفاده از کلید خصوصی و کیف پولهای دیجیتال به امضای تراکنشها بپردازند.
کلید خصوصی بهصورت مستقیم در تراکنشها قرار داده نمیشود، بلکه یک امضای دیجیتال را در تراکنش ایجاد میکند که بهکمک آن ماینرها میتوانند از این موضوع اطمینان حاصل کنند که تراکنش توسط دارنده کلید عمومی صادر شده است.
امنیت بیتکوین چگونه است؟
افرادی که بهتازگی به دنیای بیتکوین و ارزهای دیجیتال وارد میشوند، معمولاً سؤالات زیادی را درباره امنیت آنها مطرح میکنند؛ زیرا بهدلیل برخی پیچیدگیهای فنی که در بیتکوین وجود دارد، اعتماد به آن برای افراد مبتدی در ابتدا کمی دشوار خواهد بود.
درباره امنیت بیتکوین باید بدانید که این ارز دیجیتال جزء امنترین رمزارزها به شمار میرود.
مکانیسم POW این امکان را برای شبکه بیتکوین به وجود آورده است تا نفوذ به آن تقریباً غیرممکن باشد، اما نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که امنبودن شبکه بیتکوین به این معنا نیست که سرقت داراییهای کاربران شبکه نیز غیرممکن باشد.
متأسفانه تاکنون بسیاری از کاربران بهدلیل سهلانگاری در نگهداری ارزهای دیجیتال دچار سرقت و کلاهبرداری شدهاند؛ بهطوریکه میلیونها دلار سرمایه خود را یکباره از دست دادهاند؛ به همین دلیل تمامی کاربران باید قبل از هر چیز از این موضوع اطلاع داشته باشند که مهمترین فاکتور در تأمین امنیت بیتکوین چیست و چگونه میتوان امنیت این ارز دیجیتال را در بالاترین سطح ممکن حفظ کرد؟
یکی از مهمترین گامها برای حفظ امنیت بیتکوین نگهداری امن از کلید خصوصی است. همانطور که اشاره کردیم، کلید خصوصی تنها چیزی است که کاربران میتوانند با استفاده از آن مالکیت بیتکوینهای خود را اثبات کنند.
نگهداری از کلیدهای خصوصی کار چندان سختی نیست. کافی است یک کیف پول دیجیتال را از پلتفرمهای معتبر دانلود کرد. کیف پولهای امن این امکان را به وجود میآورند تا به بهترین شکل ممکن به نگهداری و مدیریت بیتکوین پرداخته شود.
به عقیده سیگما افرادی که بهدنبال تأمین بیشترین سطح امنیت برای داراییهای دیجیتال خود هستند، بهتر است به انتخاب کیف پولهای سختافزاری بپردازند؛ زیرا این کیف پولها امنیت بسیار بالایی دارند و سبب میشوند تا بتوان کلیدهای خصوصی را در فضایی کاملاً آفلاین نگهداری کرد.
ارزش بیتکوین چگونه مشخص میشود؟
بیتکوین یک پول دیجیتال بدون پشتوانه است. بدین ترتیب ارزش آن با توجه به کالاها یا داراییهای فیزیکی تعیین نمیشود. مهمترین عاملی که در تعیین ارزش بیتکوین نقش دارد، مقبولیت آن توسط مردم است.
اگر تقاضا برای خرید بیتکوین افزایش پیدا کند، ارزش این ارز دیجیتال افزایش خواهد یافت و در مواقعی که به هر دلیل تقاضا برای خرید بیتکوین کاهش یابد، ارزش آن نیز بهمرور کاهش خواهد یافت.
بهتر است بدانید عوامل زیادی وجود دارند که سبب افزایش یا کاهش مقبولیت بیتکوین میشوند که یکی از مهمترین آنها قانونهایی است که کشورهای مختلف درباره بیتکوین وضع میکنند. محدودیتهای قانونی برای استخراج و استفاده از بیتکوین در بسیاری از مواقع میتوانند اثرات قابلتوجهی روی ارزش بیتکوین داشته باشند.
در گذشته قوانینی که چین علیه بیتکوین تصویب کرده است، بارها سبب کاهش ارزش این ارز دیجیتال شده و قیمت آن را حتی تا یکدوم کاهش داده است.
مزیت شبکه Bitcoin
یکی از مهمترین مزایای شبکه بیتکوین استفاده از آن برای تمامی مردم جهان است. بیتکوین این امکان را برای تمامی افراد از نقاط مختلف جهان به وجود آمده است تا از یک سیستم مالی کارا برای تبادلات مالی خود استفاده کنند.
این امکان برای کشورهایی مانند ایران که دچار تحریمهای مالی هستند، فوقالعاده است. برای استفاده از بیتکوین هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و تمامی افراد میتوانند فارغ از هویتی که دارند از آن استفاده کنند که این در نوع خود فوقالعاده است.
مزیت دیگر شبکه بیتکوین این است که بیتکوین بیشترین نقدینگی و ارزش بازار را در میان ارزهای دیجیتال به خود اختصاص داده است.
بیتکوین نقدشوندگی فوقالعادهای دارد؛ بهطوریکه میتوان در کوتاهترین زمان ممکن آن را به پول نقد تبدیل کرد. در حال حاضر صرافیهای مختلفی وجود دارند که میتوان با استفاده از آنها بیتکوین را به پول نقد تبدیل کرد. بیتکوین یک پول دیجیتال است که خاصیت تورمزدایی دارد.
افزایش عرضه و چاپ پول یکی از مهمترین دلایل ایجاد تورم در پول فیات به شمار میرود.
بیتکوین بهدلیل سازوکارهای خاصی که از آن برخوردار است، بیشتر از تعداد مشخصشده عرضه نخواهد شد. این موضوع سبب میشود تا بتوان از آن بهعنوان یک دارایی منحصربهفرد برای مقابله با تورم یاد کرد.
از دیگر مزایای بیتکوین میتوان به اجرای ساده درگاههای پرداخت مبتنی بر آن اشاره کرد.
بیتکوین این امکان را برای تمامی کسبوکارها به وجود آورده است تا به سادهترین شکل ممکن به اجرای درگاههای پرداخت بپردازند. برای اجرای درگاههای بیتکوین بههیچوجه نیازی به دریافت مجوز از نهادها و سازمانهای مختلف نخواهد بود که همین سبب میشود تمامی اشخاص و کسبوکارها بتوانند درگاههای پرداخت بیتکوین را در پلتفرمهای موردنظر خود راهاندازی کنند.
هاوینگ بیتکوین چیست؟
یکی از مهمترین مفاهیمی که سرمایهگذاران و کاربران بیتکوین با آن روبهرو خواهند شد، هاوینگ است.
هاوینگ به یک رویداد گفته میشود که هر ۴ سال یکبار در شبکه بیتکوین اتفاق میافتد. در این رویداد پاداش ماینرهای شبکه بیتکوین به نصف کاهش پیدا میکند. هاوینگ اثرات قابلتوجهی در شبکه بیتکوین دارد؛ به همین دلیل سرمایهگذاران و کاربران شبکه باید به آن توجه داشته باشند.
یکی از مهمترین اثرات هاوینگ افزایش قیمت بیتکوین است. با بررسی نمودارهای بیتکوین میتوان بهراحتی مشاهده کرد که بعد از هاوینگ در مدتزمانی بسیار کوتاه قیمت این ارز دیجیتال به طرز قابلتوجهی رشد خواهد کرد.
هاوینگ بر فعالیت ماینرها نیز مؤثر خواهد بود. معمولاً درصدی از ماینرها بعد از هاوینگ تصمیم میگیرند فعالیتهای خود را در شبکه بیتکوین کاهش دهند؛ چون همانطور که اشاره کردیم این رویداد سبب میشود تا پاداش ماینرها نصف شود.
شاید این سؤال برایتان به وجود آمده باشد که دلیل نصفشدن پاداش ماینرها در هاوینگ بیتکوین چیست و این رویداد چه مزیتی برای بیتکوین دارد؟
طبق بررسیهایی که توسط سیگما صورت گرفته، اصلیترین دلیل شکلگیری هاوینگ کاهش عرضه بیتکوین است.
ساتوشی ناکاموتو خالق بیتکوین با طراحی هاوینگ این امکان را به وجود آورد تا عرضه بیتکوین در طول زمان کاهش پیدا کند. با وجود اینکه کاهش عرضه بیتکوین برای تمامی نودهای شبکه امری مثبت تلقی نمیشود، درنهایت به افزایش قیمت بیتکوین در بلندمدت منجر میشود.
تحلیل فاندامنتال بیتکوین
بیتکوین با ارزش بازار ۴۴۴ میلیارد دلاری خود همچنان در صدر جدول بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد. در ۲۴ ساعت گذشته حجم معاملات بیتکوین حدود ۲۴ میلیارد دلار بوده است که با این حساب نسبت حجم معاملات به ارزش بازار این ارز دیجیتال حدود ۰.۰۷۴ خواهد بود.
اخص ترس و طمع بیتکوین در محدوده ۲۴ قرار دارد که نشاندهنده ترس شدیدی است که در بازار ارزهای دیجیتال به وجود آمده است. بسیاری از تحلیلگران قیمت بیتکوین را همچنان نزولی میدانند.
در حال حاضر با شرایط خاصی که اقتصاد جهانی با آن روبرو شده است، بیشتر ارزهای دیجیتال با افت شدیدی مواجه شدهاند. با وجود اینکه برخی کارشناسان روند بازار ارزهای دیجیتال را تا یک سال آینده نزولی میدانند، شکستهشدن روند فعلی در ماههای آینده دور از ذهن نخواهد بود.
طبق بررسیهایی که انجام شده است، قیمت بیتکوین در سال ۲۰۲۴ به بیش از ۵۰ هزار دلار صعود خواهد کرد؛ به همین دلیل سرمایهگذاری بلندمدت در این ارز دیجیتال بهطورکلی پیشنهاد میشود.
نقشه راه و آینده پروژه Bitcoin
در حال حاضر اعتماد به بیتکوین بهشدت در حال افزایش است. اگر اعتماد مردم در گذر زمان به بیتکوین افزایش پیدا کند، این ارز دیجیتال یکی از بهترین گزینهها برای جایگزینی با پول فیات خواهد بود.
نکتهای که درباره آینده بیتکوین باید به آن توجه داشته باشید این است که عوامل مختلفی وجود دارند که روی آینده این ارز دیجیتال تأثیرگذار خواهند بود. قوانین دولتها، رقبای بیتکوین و محبوبیت این ارز دیجیتال در آینده، از عواملی خواهد بود که آینده بیتکوین را مشخص خواهد کرد.
Bitcoin در کدام صرافیها معامله میشود؟
بیتکوین یکی از معتبرترین ارزهای دیجیتال به شمار میرود. ارزش بازار بالای بیتکوین و اعتبار آن سبب شده است این ارز دیجیتال در تمامی صرافیهای معتبر معامله شود. کاربرانی که قصد دارند به خرید و فروش بیتکوین بپردازند، میتوانند به تمامی صرافیهای معتبر مراجعه کنند و از این نظر محدودیتی نخواهند داشت.
در میان صرافیهای مختلفی که برای معامله بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال طراحی شدهاند، بایننس یکی از بهترین صرافیهایی است که میتوان برای معامله بیتکوین انتخاب کرد.
بایننس از نظر حجم معاملات در رتبه یک صرافیهای ارزهای دیجیتال قرار گرفته است. امنیت و اعتبار بالای این صرافی آن را به یکی از بهترین صرافیها در بازار ارزهای دیجیتال تبدیل کرده است.
از میان دیگر صرافیها برای خرید و فروش بیتکوین میتوان به کوینبیس، کراکن، کوکوین، گیتایاو، بیتفینکس، جمینی، بیتفلایر و بیت استمپ اشاره کرد. این صرافیها در سالهای اخیر رشد قابلتوجهی را تجربه کردهاند و توانستهاند نظر بسیاری از معاملهگران را به خود جلب کنند.
نکتهای که درباره صرافیهای بینالمللی باید به آن اشاره کنیم این است که متأسفانه بیشتر این پلتفرمها تحریمهای مختلفی را برای کاربران ایرانی در نظر گرفتهاند. این موضوع سبب شده است تا کاربران ایرانی امکان استفاده از آنها را با روشهای معمول نداشته باشند.
سخن پایانی
در سالهای اخیر با وجود اینکه تعداد ارزهای دیجیتال بهشدت افزایش یافته، اما بیتکوین همچنان یکی از محبوبترین داراییها در بازار رمزارزهاست.
ویژگیهای منحصربهفرد بیتکوین و اعتبار بالای آن، این امکان را به وجود آورده است تا این ارز دیجیتال در مدتزمانی کوتاه رشد فوقالعادهای را تجربه کند.
موفقیتهایی که بیتکوین تاکنون به دست آورده، این ارز دیجیتال را به یکی از بهترین گزینهها برای جایگزینی با پول فیات تبدیل کرده است.
پرسشهای متداول
- آیا بیتکوین بهراحتی نقد میشود؟
بله، با استفاده از صرافیهایی مانند بایننس و کوین بیس میتوان بهراحتی بیتکوین را نقد کرد.
- چگونه میتوان به استخراج بیتکوین پرداخت؟
برای استخراج بیتکوین باید از سختافزارهایی قدرتمند که بهصورت اختصاصی برای ماینینگ طراحی شدهاند استفاده کرد.
- آیا استخراج بیتکوین قانونی است؟
استخراج بیتکوین در برخی کشورها قانونی است، اما کشورهایی نیز وجود دارند که در آنها نمیتوان به استخراج بیتکوین پرداخت.
دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط مجاز نیست.