خرید، تعامل و ذخیره ارزهای رمزنگاری‌شده و دارایی‌های کریپتو ما را در موقعیتی قرار می‌دهد که باید بین دو گزینه سیفای (CeFiامور مالی متمرکز) و دیفای (DeFi – امور مالی غیرمتمرکز) یکی را انتخاب کنیم.


نسخه صوتی این مقاله را از اینجا بشنوید:


در واقع، سرمایه‌گذارانی که به‌دنبال گسترش سبد سهام خود هستند و می‌خواهند بیشترین بهره‌وری را از سرمایه خود داشته باشند، بیشتر بین این دوراهی قرار می‌گیرند. در این مقاله قصد داریم به‌طور کامل بررسی کنیم که سیفای (CeFi) چیست و چه کاربردی دارد.

پیش‌ از این سیفای (CeFi) در بیشتر تجارت‌های ارزهای دیجیتال استفاده می‌شد، اما این روزها محبوبیت DeFi با سرعت چشمگیری در حال افزایش است؛ زیرا سرمایه‌گذاران به‌شدت تمایل پیدا کرده‌اند خود را تحت کنترل، یکپارچگی و قدرت صرافی‌های متمرکز قرار ندهند.

در واقع، اکوسیستم DeFi مدت‌هاست با تکیه بر سیستم غیرمتمرکز بلاکچین، خود را اکوسیستمی شفاف و مطمئن معرفی می‌کند. با این حال، مرز تفاوت بین CeFi و DeFi ممکن است همیشه و برای تمام افراد به‌خوبی قابل تشخیص نباشد.

امور مالی متمرکز (Cefi) چیست؟

در واقع CeFi، شکل سنتی امور مالی و روشی است که به‌طور معمول از پول فیزیکی برای مبادلات و معاملات استفاده می‌کند. در اکوسیستم CeFi، یک مرجع مرکزی سیستم مالی را کنترل می‌کند. همچنین کنترل و مدیریت تمام رویدادهای تجارت کریپتو تحت نظارت یک صرافی مرکزی است. این مرجع مرکزی می‌تواند دولت، بانک یا سایر مؤسسات مالی دیگر باشد.

CeFi به‌طور معمول به ارز فیات متکی است. قبل از پیدایش DeFi ،CeFi محبوب‌ترین روش معامله ارزهای دیجیتال بود و کنترل فراوانی بر بازار ارزهای رمزپایه داشت.

در این سیستم، وجوه توسط یک صرافی مرکزی مدیریت می‌شود و صرافی انتخاب می‌کند کدام سکه‌ها معامله شوند و میزان کارمزدها نیز توسط آن صرافی تعیین می‌شود.

زمانی که تصمیم می‌گیرد از روش CeFi استفاده کند، باید بدانید مالکیت کامل ارزهای دیجیتال خود را در اختیار ندارید و دارایی‌هایتان تحت کنترل صرافی قرار می‌گیرند.

همچنین امور مالی شما باید تحت قوانینی پیش برود که توسط صرافی تعیین شده و امکان دارد این قوانین در هر زمانی، بدون اطلاع قبلی تغییر کنند.

به‌عبارت دیگر، ایده اصلی بازار مالی متمرکز این است که تمام دستورالعمل‌های معاملاتی کریپتو از طریق یک صرافی مرکزی مدیریت و هدایت شوند.

دیفای چیست؟

امور مالی غیرمتمرکز که DeFi نام دارد، یک اصطلاح فراگیر در فضای عمومی بلاکچین است. این اصطلاح برای محصولات و خدمات مالی به کار می‌رود که براساس فناوری بلاکچین ساخته شده‌اند؛

به بیان ساده، DeFi یک سیستم مالی باز و جهانی است که شفافیت و دسترسی به بازارهای جهانی را ارائه می‌دهد.

شما با استفاده از DeFi نه‌تنها روی پول خود کنترل و نظارت خواهید داشت، بلکه گزینه‌های جهانی متعددی از ارزهای محلی یا معاملاتی نیز پیش روی شما قرار دارد.

برای دسترسی به خدمات DeFi به اتصال اینترنت نیاز دارید. هنگامی که به اینترنت متصل شدید، می‌توانید از فرصت‌های کسب درآمد آنلاین استفاده کنید.

در سیستم‌های غیرمتمرکز، هیچ مرجع مرکزی وجود ندارد که مانع دسترسی شما به وجوهتان شود. در واقع، فناوری‌های DeFi امکان تراکنش‌های همتا به همتا را بدون نیاز به شخص ثالث برای شما فراهم می‌کنند.

در این میان، راه‌اندازی اتریوم توانست دری را برای به حداکثر رساندن پتانسیل‌های DeFi در صنعت مالی باز کند؛ در نتیجه، کسب‌وکارها و شرکت‌ها را به ساخت و استقرار پروژه‌هایی تشویق کرد که براساس اکوسیستم DeFi تشکیل شده‌اند.

با استفاده از فناوری‌های غیرمتمرکزی مانند قراردادهای هوشمند که ایمن بودن فرایندهای بلاکچین را تضمین می‌کنند، سیستم DeFi می‌تواند سبب جلب اعتماد مشارکت‌کنندگان و کاربران شبکه نیز شود.

در واقع، DeFi یک سیستم مالی قوی را ارائه می‌دهد که در هر زمان و مکانی می‌توانید به این سیستم دسترسی داشته باشید. به‌طورکلی، هدف DeFi ایجاد یک اکوسیستم خدمات مالی منبع‌باز، بدون مجوز و شفاف است.

مزایای دیفای چیست؟

در ادامه بررسی سیستم مالی متمرکز به بررسی مزایای سیستم مالی غیرمتمرکز می‌پردازیم تا بتوانیم بهتر این موضوع مهم را بررسی کنیم.

  • سیستم بدون مجوز

کاربران برای استفاده از DeFi نیازی به مجوز ندارند. در سیستم CeFi کاربران برای دسترسی به خدمات باید یک فرایند KYC را تکمیل کنند؛ به‌عبارت دیگر، افراد باید ابتدا اطلاعات شخصی خود را به اشتراک بگذارند یا پیش از دسترسی به خدمات باید مقداری پول واریز کنند.

همچنین افرادی که قصد دارند برنامه‌هایی برای استفاده روی یک پلتفرم غیرمتمرکز ایجاد کنند، می‌توانند آزادانه این کار را انجام دهند.

دیفای همچنین به افراد امکان می‌دهد در بالاترین سطح ممکن به سیستم دسترسی داشته باشند و از مشارکت کاربران در جامعه بلاکچین پشتیبانی می‌کند.

محصولات توسعه‌یافته اکوسیستم DeFi برای سازگاری و بهره‌مندی از یکدیگر طراحی شده‌اند و به همین دلیل محصولات DeFi به‌عنوان الگوهای پولی نیز شناخته می‌شوند.

  • نیاز نداشتن به تضمین

مهم‌ترین مزیت استفاده از سرویس‌های DeFi این است که کاربران برای اطمینان از نحوه عملکرد و کارایی سرویس‌ها نیازی به تضمین ندارند.

آن‌ها می‌توانند برای تشخیص صحت اجرا و عملکرد تراکنش‌ها، از طریق ممیزی کد خود و استفاده از ابزارهای خارجی مانند Etherscan تأیید کنند که سرویس‌های DeFi مطابق با خواسته آن‌ها عمل می‌کنند.

  • رشد سریع نوآوری‌ها

یکی دیگر از مزایای قابل‌توجه DeFi سرعت بالای نوآوری‌های آن است. اکوسیستم مالی غیرمتمرکز به‌طور مداوم در حال ایجاد قابلیت‌های موجود و آزمایش قابلیت‌های جدید است.

ماهیت محور اصلی فضای DeFi از طریق خدمات مالی خلاقانه و پیشگام، به یک اکوسیستم غنی تبدیل شده است.

در عملکردها و قابلیت‌هایی که خدمات مالی متمرکز به پیشرفت و موفقیت رسیده‌اند، فضای DeFi تلاش کرده روش‌های جایگزینی ارائه دهد تا مشکلات موجود سیستم خود در آن عملکردها را حل کند؛ برای مثال ناتوانی DeFi در تسهیل انتقال ارزهای دیجیتال ناسازگار مانند بیتکوین (BTC) و اتریوم (ETH) را در نظر بگیرید.

سیستم دیفای از طریق پروتکل‌های DeFi مانند tBTC و WBTC، راه‌حل‌های جایگزینی را ارائه داده‌اند. آن‌ها با مرتبط‌کردن توکن‌های دیگر به قیمت بیتکوین شکاف را از بین بردند و مشکل را حل کردند.

مزایای امور مالی متمرکز از نگاه سیگما چیست؟

در ادامه نوشتار بررسی مزایای Cefi می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

  • صرافی متمرکز (CEX)

با استفاده از یک صرافی متمرکز می‌توانید سبد خود را در یک حساب داخلی مدیریت کنید و از متحمل هزینه کارمزد تراکنش‌های بلاکچین نشوید؛ اگرچه وجوه شما در صرافی نگه‌داری می‌شود، اما همان‌طور که عنوان کردیم تحت کنترل مستقیم خودتان نیست و صرافی حافظ وجوه شما خواهد بود.

برای مثال هنگامی که می‌خواهید یک ارز دیجیتال بخرید یا بفروشید، باید از طریق یک صرافی متمرکز اقدام کنید. سپس صرافی CeFi سفارش شما را با کاربر دیگری که او نیز به دنبال خرید یا فروش همان ارز دیجیتال است، مطابقت می‌دهد. بعد از این معامله تکمیل می‌شود و صرافی CeFi وجوه را مدیریت کرده و درنهایت تراکنش را روی بلاکچین ثبت می‌کند.

  • انعطاف‌پذیری بالا در تبدیل فیات

هرچه سرویس سیفای متمرکزتر باشد، انعطاف‌پذیری بیشتری در زمینه انتقال پول بین فیات و ارز دیجیتال فراهم می‌کند.

با وجود این فرایند تبدیل‌ها بین ارزهای دیجیتال و فیات اغلب به صرافی متمرکز (CEX) وابسته است؛ برای مثال وقتی می‌خواهید با استفاده از CeFi اتریوم را با دلار آمریکا بخرید، تنها باید یک CEX پیدا کنید تا پیشنهاد‌های مناسبی برای جفت‌شدن این ارز دیجیتال با این نوع پول فیات پیش روی شما قرار دهد.

CeFi همچنین محصولات و خدمات مالی سنتی‌تری مانند وام، حساب‌های پس‌انداز و محصولات اعتباری را ارائه می‌دهد.

  • ارائه خدمات برای مبادله زنجیره‌ای متقابل

خدمات CeFi امکان تجارت LTC، XRP، BTC و سایر ارزهای دیجیتال را براساس پلتفرم‌های بلاکچین مستقل فراهم می‌کند.

با توجه به اینکه بسیاری از سکه‌هایی که ارزش بازار بالایی دارند و در بیشتر معاملات استفاده می‌شوند، دارای قابلیت استاندارد جهت مشارکت در بلاک چین‌های غیرمتمرکز را ندارند، صرافی‌های بسیاری در سیستم سیفای وجود دارند که می‌توان از طریق آن‌ها به این سکه‌ها دسترسی داشت.

این موضوع را می‌توان بزرگ‌ترین مزیت CeFI به شمار آورد.

مقایسه Defi و Cefi

یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌های امور مالی غیرمتمرکز و امور مالی متمرکز این واقعیت است که یک مرجع مرکزی، امور مربوط به تراکنش‌های سیستم CeFi را تنظیم و مدیریت می‌کند.

مقایسه Defi و Cefi

این موضوع در شرایطی است که در DeFi، تراکنش‌ها براساس قراردادهای هوشمند موفقیت‌آمیز خواهند بود و تأیید خواهند شد. به عبارت ساده، مسئولیت مدیریت سرمایه و فعالیت‌های کاربران بر عهده خودشان است.

در CeFi امکان جلوگیری از تجارت و اعمال محدودیت برای کاربران وجود دارد، اما در سیستم مالی غیرمتمرکز چنین چیزی امکان‌پذیر نیست.

در امور مالی غیرمتمرکز نیازی به مجوز وجود ندارد؛ درحالی‌که این موضوع درباره CeFi صدق نمی‌کند. همان‌طور که عنوان شد، صرافی‌های CeFi تبدیل ارز فیات به ارز دیجیتال و بالعکس را به‌شکلی آسان و بدون باگ امکان‌پذیر می‌کند.

همچنین از تبادل زنجیره‌ای متقابل در ارزهای دیجیتال متعدد پشتیبانی می‌کند که این موضوع قابلیت امکان مشارکت بالا در این سیستم را نشان می‌دهد. سیستم سیفای در این دو مورد برتری نسبی بر دیفای دارد.

جمع‌بندی

امور مالی غیرمتمرکز نه‌تنها در کریپتو، بلکه در تمامی حوزه‌های امور مالی یکی از داغ‌ترین مباحث است.

فناوری بلاکچین نحوه تعامل ما با دنیای مالی را تغییر می‌دهد و اگر به‌درستی اجرا شود، این قدرت را دارد که موانع نهادی و بوراکسی را از بین ببرد.

از طرف دیگر، DeFi نمی‌تواند همه‌چیز را به‌تنهایی یا جدا از زیرساخت‌های مالی موجود انجام دهد؛ برای مثال راه‌اندازی موفقیت‌آمیز راه‌حلی که به مردم امکان می‌دهد رمزارز را از طریق کارت بانکی خریداری کنند و از آن رمزنگاری برای تعامل با بخش DeFi استفاده کنند، بدون عبور از یک مؤسسه متمرکز بسیار چالش‌برانگیز است.

DeFi و CeFi هر دو ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارند و امروزه تمایل فزاینده‌ای برای اتصال این دو جهان جهت دسترسی آسان‌تر به خدمات مربوطه وجود دارد.

پرسش‌های متداول

  • آیا امکان ادغام دیفای DeFi با سیفای CeFi وجود دارد؟

CeFi و DeFi هر دو مزایا و معایبی دارند و در کنار هم مکمل یکدیگر خواهند بود. ادغام کامل هر دو سیستم به همه دارایی‌های دیجیتال اجازه می‌دهد تا در یک مکان ذخیره شوند و به کاربران امکان می‌دهد از خدمات مختلف بدون نیاز به تعویض کیف پول یا تعویض بلاکچین استفاده کنند.

  • پشتیبانی کیف پول سیفای CeFi چگونه است؟

هنگام استفاده از پلتفرم‌های رمزنگاری CeFi این احتمال وجود دارد که امکان ارائه خدمات تنها برای سکه پلتفرم مربوط وجود داشته باشد؛ به همین دلیل اگر به نگه‌داری ارزهای دیجیتال مختلف علاقه دارید، احتمالاً باید کیف پول‌های مختلفی داشته باشید و این موضوع کمی ناراحت‌کننده است.

  • اهمیت وجود سیستم دیفای چیست؟

تأمین مالی غیرمتمرکز امکان تبادل خدمات به‌صورت همتا به همتا و بدون نیاز به نظارت یا کنترل اشخاص و مؤسسات ثالث را فراهم می‌کند. کاربران مسئولیت کامل نگهداری وجوه خود و مبادله آن‌ها را به دلخواهشان دارند، بدون اینکه در معرض خطرات مربوط به سوءاستفاده مرجع و قدرت مرکزی موجود در سیفای باشند.

4.6/5 - (5 امتیاز)

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاه ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.

استفاده از کلمات و محتوای توهین‌آمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.

انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکه‌های اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینک‌های نامرتبط مجاز نیست.